Severna Koreja uhapsila Amerikanca
Foto: Rojters

Ušao kao turista

Severna Koreja uhapsila Amerikanca

Planeta -
Južnokorejski aktivisti su rekli da je Bae korejski Amerikanac i da je zadržan nakon ulaska u Severnu Koreju kao turistički vodič

PJONGJANG - Severna Koreja je danas saopštila da je uhapsila američkog građanina koji je priznao da je počinio krivična dela, ali nije navedeno koja.Državni mediji u Pjongjangu su u kratkoj vesti preneli da je čovek po imenu Bae Đun Ho ušao u Severnu Koreju 3. novembra kao turista, ali da je uhapšen zbog kriminala.

Sever je saopštio da su krivična dela "potvrđena dokazima", ali nije dao druge detalje, preneo je AP.Dva novinara su, takođe, zadržana posle ulaska u Severnu Koreju iz Kine tokom puta radi izveštavanja, ali su kasnije puštena.

Južnokorejski aktivisti su rekli medijima u Seulu da je Bae korejski Amerikanac i da je zadržan nakon ulaska u Severnu Koreju kao turistički vodič. Bae navodno vodi turističku agenciju koja se specijalizovana za putovanja u Severnu Koreju, navode mediji na Jugu.

U saopštenju Pjongjanga se kaže da su diplomate iz ambasade Švajcarske posetile danas Baea, ali nisu dati drugi detalji o susretu.

Sjedinjene Države nemaju diplomatske odnose sa Pjongjangom pa američkim građanima pomaže švajcarska ambasada.

Agencija KCNA je navela da Bea podvrgnut "pravnom postupku" po krivičnom zakonu Severne Koreje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja