Putin: Rusi vam ostave 500 miliona dolara, a EU drži vize
Foto: Reuters

EU-Rusija: Prijateljsko prepucavanje

Putin: Rusi vam ostave 500 miliona dolara, a EU drži vize

Planeta -
Predsednik Rusije i najviši predstavnici Evropske unije na samitu u Briselu izgladili ključne razlike, a na završnoj konferenciji za štampu se prepucavali

BRISEL - Predsednik Rusije Vladimir Putin i najviši predstavnici EU nisu na današnjem samitu u Briselu izgladili ključne razlike, a na završnoj konferenciji za štampu provejavali su kritički tonovi. Glavne teme samita koji je završen danas popodne bile su energija, evropski vizni režim za građane Rusije i situacija u Siriji, ali sudeći po izjavama na zajedničkoj konferenciji za štampu ni po jednom pitanju nije postignut bitan napredak.

Kada je reč o vizama, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je najavio potpisivanje sporazuma koji omogućava ruskim funkcionerima, poslovnim ljudima i novinarima da brže dođu do šengenskih viza, kao i olakšice za još neke kategorije Rusa. Putin koji želi bezvizni režim za sve građane Rusije, požalio se novinarima da u EU nema političke volje da se Rusima dozvoli slobodan ulazak u EU iako je Rusija ispunila sve tehničke uslove.

"Ruski turisti ostavljaju u vašim prodavnicama i restoranima preko 500 miliona dolara godišnje i u vašem je interesu da ih bude još više", podsetio je Putin Baroza i predsednika Evropskog saveta Hermana Ven Rompeja na današnjoj konferenciji za štampu. EU se,međutim, poziva na kršenje ljudskih prava u Rusiji, o čemu je govorio Van Rompej, pomenuvši slučaj advokata Sergeja Magnickog, koji je pre tri godine umro u zatvoru, navodno od posledica torture.

Putin je sa svoje strane uzvratio pozivajući se na težak položaj ruske manjine u baltičkim državama bivšseg SSSR-a koje su sada članice EU, kao i na pokušaje glorifikacije nacizma u tim zemljama. Ni kada je reč o Siriji, gde je preko 40.000 ljudi dosad stradalo u obračunu režima sa pobunjenicima, Putin nije odustao od stava da se rešenje mora tražiti kroz politički dijalog, a ne kroz mešanje u građanski rat u toj zemlji.

"Ponoviću: mi nismo advokati Bašara Al Asada, ali moramo da vidimo ko će preuzeti vlast i kako će se upravljati zemljom u interesu svih građana i etničkih i verskih grupa koje tamo žive", rekao je ruski predsednik. Ipak, najviše varnica razmenjeno je u vezi sa energijom, pa je Putin optužio evropske partnere za nefer i selektivan odnos prema ruskim energetskim firmama, koje su sve česće na udaru inspekcija i antimonopolskih istraga."Zašto te mere ne primenjujete na norveške kompanije?", upitao je Putin, konstatujući da se takvim ponašanjem krše ugovori između EU i Rusije.

Barozo je donekle povišenim tonom izjavio da su zakoni EU isti za sve i da Rusija mora da se povinuje pravilima koja važe i za ostale."Moj dobri prijatelj Barozo je emotivan jer zna da to što kaže nije tačno, odgovorio je Putin i pozvao Baroza da ponovo pročita energetski ugovor, a naročito tačku 34 u kojoj se ruskim firmama garantuje neometano poslovanje u EU. I pored svega, domaćini i visoki gost su u svojim govorima podsetili na strateško partnerstvo EU i Rusije, kao i na intenzivne trgovinske odnose, koji su samo prošle godine dostigli obim od oko 400 milijardi evra. Oni su se sem toga složili da i pored problema treba nastaviti dijalog, a prva prilika za to biće u junu 2013, kada će se pod predsedavanjem Rusije u Sankt Petersburgu održati samit G-20.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track