Rumunija: Vlada Viktora Ponte dobila podršku

Bez neizvesnosti

Rumunija: Vlada Viktora Ponte dobila podršku

Planeta -
Ponta predlaže strukturne reforme, posebno u oblasti energetike, poljoprivrede, državnih kompanija, u kojima će biti sproveden privatni manadžment i eliminisanje grupa interesa

BUKUREŠT - Novi rumunski parlament izglasao je novu vladu premijera Viktora Ponte. Za je glasalo 402, a protiv je bilo 120 poslanika. Vlada će položiti zakletvu pred predsednikom države Trajanom Baseskuom, koji se više puta izjasnio protiv premijera Viktora Ponte.

Prva vlada Viktora Ponte, od 7. maja, i ova druga, koje je rezultat parlamentarnih izbora od 9. decembra, jedine su vlade od 2004. godine u čijem formiranju nije učestvovao predsednik Basesku.

Ponta je na početku izlaganja programa vlade naveo da je pre 23 godine počeo pad jednog režima, a da danas počinje kraj jednog "političkog sveta" i počinje novi, kao i novi način vladavine okrenut prema svim Rumunima. Rumuni su to osvojili prvo protestima na ulicama, a posle i glasom na parlamentarnim izborima, čije rezultate treba poštovati, i vlada će jednako predstavljati one koje su glasali za nju, kao i one koji su bili protiv ili nisu glasali, rekao je Ponta.

Bivši politički režim bio je svet "mržnje, razdora, siromaštva, krađe javnog novca, nekompetentnosti, arogancije prema građanima", naveo je premijer, i dodao da to treba prevazići jer "postoje mnogo važnije stvari nego podela koja je donela Rumunima velike štete".

Naredne godine - od 2013. do 2016, biće godine pomirenja, stabilnosti i predvidljivosti, a ne razdora, godine koje će stvoriti jednu bolju, dostojniju i jaku Rumuniju za njene građane, a time će ubediti i njene evropske i američke prijatelje, rekao je premijer. Ponta je govorio o prioritetima vlade, među kojima se na "prvom mestu nalaze građani, za koje će se učiniti sve moguće".

Prema njegovim rečima, u tom kontekstu značajno mesto zauzima "borba protiv siromaštva" koje je palo do "ekstremnog siromaštva", ali se o tome nije mnogo govorilo, a potrebna je socijalna solidarnost i socijalna pravda. Premijer je rekao da će među vladinim prioritetima biti stvaranje radnih mesta stimulisanjem firmi koje angažuju mlade i osobe koje se teže mogu zaposliti, veliki projekti u oblasti infrastrukture, korektna i efikasna fiskalnost, korišćenje evropskih fondova, koji su do sada vrlo malo bili u centru pažnje bivšeg režima.

Ponta predlaže strukturne reforme, posebno u oblasti energetike, poljoprivrede, državnih kompanija, u kojima će biti sproveden privatni manadžment i eliminisanje grupa interesa.

Budućnost Rumunije je u EU i NATO, koji su uvek predstavljali njenu stratešku opciju, kao i strateško partnerstvo sa SAD, naveo je Ponta. Ponta je među prioritete vlade naveo i izmene Ustava, kako bi se jasno definisala ovlašćenja predsednika države, vlade, parlamenta, pošto su nejasni tekstovi već godinama prouzrokovali velike konfuzije, a kako više ne bi bilo moguće da "sve zavisi od jednog čoveka" Premijer namerava da radi na decentralizaciji Rumunije na osam istorijskih regiona, koji bi imali veća ovlašćenja, a problemi građana bi se lokalno rešavali.

Na parlamentarnim izborima 9. decembra Socijal-liberalna unija (USL), koju čine Socijaldemokratska partija (PSD) Viktora Ponte, Nacionalna liberalna partija (PNL) Krina Antoneskua i Konzervativna partija (PC) Danijela Konstantina, ubedljivo je pobedila sa više od 60 odsto glasova. USL u parlamentu ima 395 mandata, od ukupno 588 poslanika i senatora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja