Italija: Izbori zakazani za 24. i 25. februar

Italija: Izbori zakazani za 24. i 25. februar

Planeta -
Najveću popularnost u Italiji trenutno uživa Pjer Luiđi Bersani lider Demokratske stranke, glavne partije levog centra

RIM - Izbori u Italiji biće održani 24. i 25. februara, saopštila je danas italijanska vlada nakon što je predsednik Đorđo Napolitano potpisao dekret kojim se formalno raspušta parlament. Napolitano je dekret potpisao posle konsultacija sa političkim liderima, preneo je Rojters.

Izbori su zakazani pošto je italijanski premijer Mario Monti u petak podneo ostavku, nekoliko meseci pre isteka mandata jer je njegova vlada izgubila podršku partije desnog centra Narod slobode bivšeg premijera Silvija Berluskonija.

Montijev kabinet nastavljaće da obavlja dužnost u svojstvu prelazne vlade do izbora. Monti, istaknuti ekonomista, zamenio je Berluskonija u novembru 2011. godine kao šef tehnokratskog kabineta zadužen da spase Italiju od bankrota. U zaslugu mu se pripisuje sređivanje javnih finansija i obnavljanje poverenja na tržištu, ali nezaposlenost je od njegovog dolaska dostigla rekordnu stopu, dok je ekonomija i dalje u recesiji.

Prema najnovijim anketama, najveću popularnost u Italiji trenutno uživa Pjer Luiđi Bersani lider Demokratske stranke, glavne partije levog centra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track