Indijka unakažena kiselinom pobedila u Milioneru
Foto: Fejsbuk

Trijumf svih žena

Indijka unakažena kiselinom pobedila u Milioneru

Planeta -
Sonali je imala 18 godina i bila perspektivna studentkinja kada joj je život postao pakao jer je odbila prosidbu

NJU DELHI - Indijka kojoj su trojica muškaraca pre devet godina unakazili lice kiselinom osvojila je nagradu u nacionalnom "Milioneru" od koje će platiti neophodne plastične operacije.Sonali Mukherdži (27) postala je simbol borbe indijskih žena protiv nasilja, a o surovosti napadača svedoči i nedavni slučaj silovanja jedne studentkinje u autobusu gradskog prevoza.

Prema policijskim podacima, od ukupno 256.329 žrtava zločina prijavljenih prošle godine u Indiji, čak 228.650 su bile žene.

Sonali je imala 18 godina i bila perspektivna studentkinja na koledžu kad joj se život pretvorio u noćnu moru pošto su joj trojica kolega upala u kuću i dok je spavala prosuli joj kiselinu na lice - samo zato što je odbila prosidbu jednog od njih.

Napadači su joj kiselinom poznatijom kao "tezab", koja se obično koristi za čišćenje zarđalog alata, spržili kapke, nos i uši.

Čak i posle 22 hirurške intervencije, ona je ostala slepa i delimično gluva, a krivci, koji su bili uhapšeni, pušteni su na slobodu uz kauciju i nikad nisu osuđeni.

Umesto da se krije, danas 27-godišnja Sonali se nedavno prijavila za učešće u najgledanijem TV kvizu iz kojeg je izašla kao milionerka.

"Ako možete da zurite u sliku lepe žene onda možete da gledate i moje unakaženo lice", rekla je ona za AFP."Žrtvama napada kiselinom je najlakše da progutaju otrov, ali ja sam odlučila da živim i da se jasno i glavno borim protiv nasilja nad ženama", kaže ona.

Indijska vlada nema podatke o broju napada kiselinom, ali Humanitarni fond za pomoć žrtvama (ASTI) sa sedištem u Londonu navodi da se širom sveta prijavi oko 1.500 napada godišnje.Sigurno je, međutim, da je žrtva mnogo više, jer se mnoge ne usuđuju da izađu u javnost.

Mukherdži kaže da se više puta obraćala državi, ali da nijedna molba za finansijskom ili pravnom podrškom nije urodila plodom, već je njena porodica morala da proda dvospratnu kuću, imanje, nakit i stoku kako bi pokrila njene medicinske troškove.

U jednom pismu vladi napisala je čak da bi radije pristala na eutanaziju - što u Indiji nije dozvoljeno - nego živela u stalnoj patnji.

A onda je, potpuno očajajna zbog nedostatka novca za dalje lečenje, rešila da pokuša još nešto - prijavila se za indijsku verziju kviza "Ko želi da postane milioner".Kada je dobila šansu da učestvuje u kvizu, osvojila je 2,5 miliona rupija (45.000 dolara) pošto je tačno odgovorila na deset pitanja.

Tim novcem će platiti novu plastičnu operaciju sledeće godine, ali svesna je da to neće biti dovoljno da pokrije sve troškove lečenja.

"Kad više ništa nisam mogla da uradim, odlučila sam da iskoristim svoje lice", kaže ona, zadovoljna što joj je taj potez doneo podršku javnosti jer su se javile mnoge bogate ličnosti koje žele da joj pomognu.

Njena odlučnost da ne bude žrtva ostavila je snažan utisak na javnost, ali i gledaoce u studiju koji nisu mogli da sakriju suze tokom emisije.Domaćin emisije, legenda Bolivuda Amitab Bačhan, nazvao ju je "simbolom hrabrosti" zbog neprestane borbe protiv svih nedaća".

"Ponekad mislimo da nam je život bedan, da je sve protiv nas, a onda kad prođemo pored nekog kao što je Sonali shvatimo koliko smo imali sreće i koliko je ona zapravo hrabra", rekao je on.Sonali želi da se angažuje u kampanji za pomoć žrtvama napada kako bi se u parlamentu usvojio specijalan zakon o napadima kiselinom jer su danas za to predviđene relativno blage kazne.

U susednom Pakistanu je 2011. godine usvojen zakon kojim se povećavaju kazne za slična dela u rasponu od 14 godina zatvora do doživotne robije.U međuvremenu, aktivisti za ljudska prava u Indiji prikupljaju potpise za peticiju u kojoj se traži besplatno lečenje za žrtve kiselina i zabrana slobodne prodaje kiseline.

Nedavno silovanje studentkinje u jednom autobusu u Nju Delhiju - koje je podstaklo masovne proteste širom Indije - još jednom je skrenulo pažnju na nivo nasilja nad ženama u zemlji gde se silovanje često tretira kao puka "večernja zabava".

Prošle godine je u Indiji zabeleženo 24.206 slučajeva silovanja žena, od čega je samo četvrtina počinioca kažnjena.Ove godine je u 16-milionskoj prestonici Delhiju silovana je 661 žena, u proseku svakih 18 sati po jedna žena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track