Vernici hrle u Vitlejem
Foto: Reuters

Badnji dan

Vernici hrle u Vitlejem

Planeta -
Nekoliko sati kasnije, Tval, najviši rimokatolički biskup na Bliskom istoku, održaće tradicionalnu ponoćnu misu

VITLEJEM - Hiljade Palestinaca i turista hrle danas ka Vitlejemu na Zapadnoj obali, kako bi obeležili Božić na mestu na kojem je, prema verovanju mnogih, rođen Isus Hrist.

Očekuje se da će se hiljade turista pridružiti palestinskim građanima Vitlejema, kako muslimanskim tako i hrišćanskim, u dočekivanju povorke u kojoj učestvuju desetine muzičara i skauta sa čitave Zapadne obale, preneo je AFP.

Tradicionalna božićna povorka, na čelu sa latinskim patrijarhom Fuadom Tvalom, proći će kroz grad kasnije tokom dana, a glavna proslava će se održati na trgu Manger, ispred crkve Hristovog rođenja, koja je sagrađena na mestu gde je, prema hrišćanskom verovanju, Bogorodica rodila Isusa.

Nekoliko sati kasnije, Tval, najviši rimokatolički biskup na Bliskom istoku, održaće tradicionalnu ponoćnu misu. Toj misi će, u skladu sa tradicijom, prisustvovati visoki zvaničnici Palestinske uprave, uključujući predsdnika Mahmuda Abasa i premijera Salama Fajada.

Ovogodišnja proslava Božića ima poseban značaj za mnoge Palestince, pošto je u proteklih 12 meseci njihov status na svetskoj sceni znatno unapređen.Ujedinjene nacije su prošlog meseca dodelile Palestini status države posmatrača nečlanice, a ranije ove godine Unesko je crkvu Hristovog rođenja u Vitlejemu stavio na listu Svetske baštine.

"Posle glasanja u UN, osećamo da smo za korak bliže miru ka kojem stremimo. To glasanje je prekretnica u našoj mirnoj borbi za slobodu i pravdu", rekao je francuskoj agenciji savetnik Palestinske oslobodilačke organizacije Gzavije Abu Eid.

U proteklih nekoliko nedelja, Izrael je nastavio sa naseljavanjem na Zapadnoj obali, uključujući i okolinu Vitlejema, a Palestinci tvrde da Izraelci to delimično čine kako bi ih kaznili za težnje da podignu svoj status u UN na viši nivo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track