Mandela izašao iz bolnice
Foto: Rojters

Na kućno lečenje

Mandela izašao iz bolnice

Planeta -
Bivši predsednik Južnoafričke Republike biće na intenzivnoj nezi u svojom kući u Hjutonu, dok se ne bude potpuno oporavio

JOHANESBURG - Bivši predsednik Južnoafričke Republike Nelson Mandela otpušten je iz bolnice nakon što je tamo proveo gotovo tri sedmice, saopštilo je predsedništvo te zemlje a jutros prenose svetske agencije.Mandela će biti "na intenzivnoj nezi u svojom kući u Hjutonu, dok se ne bude potpuno oporavio. Zahvaljujemo se javnosti i medijima na lepim željama, kao i na neophodnoj privatnosti koju su omogućili Madibi i njegovoj porodici.", rekao je portparol južnoafričkog predsednika.

Prema njegovim rečima, Mandela je otpušten iz bolnice u Pretoriji u sredu uveče pošto mu je odstranjen kamen iz žučne kese i sanirana plućna infekcija. Tamo je primljen 8. decembra.

Ovo je najduža hospitalizacija Nelsona Mandele (94) od 2001. godine, kada je sedam nedelja proveo na radioterapiji, pošto mu je otkriven rak prostate.

Heroj borbe protiv aparthejda proveo je Božić u bolnici u društvu svoje žene Grase i ostalih članova porodice, a prisutan je bio i predsednik države Džejkob Zuma (Jacob).Prema predsednikovim rečima, Mandela je izgledao "mnogo bolje" i "bio je dobro raspoložen", a lekari su bili zadovoljni njegovim napretkom.

Stanovništvo Južne Afrike se molilo za brz oporavak ovog čoveka koji je, podseća Asošiejted pres (AP), širom sveta postao simbol žrtvovanja i pomirenja.

Zbog protivljenja rasnom sistemu segregacije belaca i crnaca, poznatom kao aparthejd, u kojem je bela manjina diskriminisala crnu većinu, Mandela je proveo iza rešetaka 27 godina.

Kada je oslobođen, aparthejd je demontiran i Mandela je 1994. godine postao prvi crni predsednik Južnoafričke republike. Na toj poziciji je proveo pet godina.Dobitnik je Nobelove nagrade za mir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track