OGROMNI DUGOVI: Amerika pred bankrotom!

Ponovo finansijski kolaps

OGROMNI DUGOVI: Amerika pred bankrotom!

Planeta -
Do kraja godine Amerika će probiti limit za dugovanja od 16,39 biliona dolara, a ukoliko se republikanci i demokrate ne dogovore o merama za punjenje budžeta, sledi slom

VAŠINGTON - Neizvesno.Amerika se opet nalazi pred bankrotom zbog ogromnih dugova. Ona će 31. decembra probiti limit za dugovanja od 16,39 biliona dolara, a ukoliko se do tada demokrate i republikanci ne dogovore u vezi sa merama za punjenje budžeta, za dva meseca jedna od najvećih sila današnjice mogla bi da doživi finansijski slom.Demokrate na čelu sa predsednikom SAD Barakom Obamom zalažu se za povećanje poreza građanima, izuzev onih čija primanja ne prelaze 250.000 dolara godišnje, kako bi se budžet zemlje oporavio. Međutim, republikanci neće ni da čuju za povećanje poreza, zbog čega te dve vodeće stranke ne mogu da postignu kompromis u Kongresu.Ukoliko se dve partije ne dogovore, sledi automatsko povećanje poreza za većinu Amerikanaca i bolna kresanja federalnog budžeta. U tom slučaju, od 1. januara prihod od poreza će biti veći za oko 536 milijardi nego do sada, a federalni budžet će biti smanjen za čak 110 milijardi dolara. Strahuje se da bi ta kombinacija štednje mogla da gurne krhku američku ekonomiju u novu recesiju.S druge strane, ministar finansija Timoti Gajtner rekao je da će njegovo ministarstvo preduzeti vanredne mere da bi se na barem dva meseca odložio bankrot zemlje. Mere podrazumevaju obustavljanje emitovanja državnih obveznica, odnosno zaduživanja na međunarodnom tržištu, čime bi se uštedelo oko 200 milijardi dolara.- Ipak, s obzirom na sadašnju nerešenu politiku poreza i potrošnje u 2013, nemoguće je predvideti do kada će vanredne mere biti efikasne - istakao je Gajtner.

Obama ne može da se izbori s republikancima
Obama ne može da se izbori s republikancima

Šestoro mrtvih u olujiSnežna oluja koja je na Božić pogodila unutrašnjost SAD odnela je najmanje šest osoba, a više hiljada domaćinstava ostalo je bez struje. Više od 1.600 letova otkazano je ili odloženo zbog mećave i vetrova brzine do 48 kilometara na sat, a snežna oluja zavejala je auto-puteve u unutrašnjosti pre nego što je prešla na severoistok SAD. Oluja je, takođe, od utorka izazvala 34 tornada u oblasti Meksičkog zaliva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track