Dodik: Kazne za sve lažno prijavljene u RS

Uoči izbora

Dodik: Kazne za sve lažno prijavljene u RS

Planeta -
Poručio da svi mogu da se vrate u RS, ali da "nisu dobrodošli oni koji tu dolaze da bi glasali i da bi posle dve sedmice otišli"

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik poručio je danas da će zakonski biti kažnjeni svi pokušaji fiktivnog prijavljivanja mesta prebivališta pred izbore, jer to može ugroziti legitimitet i legalitet izbora.

Dodik je naveo da se to dogodilo pred lokalne izbore u Srebrenici, koji su, po njegovom mišljenju "spekulativni i sporni", dodajući da je to ohrabrilo "ceo jedan pokret koji je osnovao Koaliciju 1. mart".

"Ljudi u RS mogu da budu mirni. Institucije neće dozvoliti spekulativno prijavljivanje i odjavljivanje", kazao je Dodik na konferenciji za novinare. On je poručio da svi mogu da se vrate u RS, ali da "nisu dobrodošli oni koji tu dolaze da bi glasali i da bi posle dve sedmice otišli". Dodik je najavio da će biti doneta zakonska rešenja koja će sankcionisati fiktivna prijavljivanja mesta prebivališta, a da će protiv onih za koje nadležni organi utvrde da su se fiktivno prijavili biti podnete krivične prijave. "Neće moći, ako se prijave, da se odjave najmanje tri godine", kazao je on. Nedavno je 27 nevladinih organizacija osnovalo građansku koaliciju "1. mart", koja traži da se građanima osigura pravo glasa u predratnim mestima boravka, poručujući da na taj način mogu vratiti 100 hiljada izbeglica u RS. Predsednik RS dalje je kazao da se ovaj entitet protivi daljem odlaganju popisa stanovništva u BiH, sa aprila na oktobar 2013. godine. "RS jedina ima kapacitet da sprovede popis. Želimo da on bude neutralan, bez spekulacija, objektivan i zato mora da bude sproveden, bez obzira na tvrdnje o nekim tehničkim nedostacima. Dovoljno je tri meseca da se te tehničke predradnje obave", rekao je Dodik. On je dalje ocenio da RS politički "nikada nije bila jača", dodajući da "ono što je izgrađeno ne sme biti ispušteno", te da RS ostaje privržena Dejtonskom sporazumu. Za predsednika RS, Bosna i Hercegovina nije sporna sa stanovišta teritorijalnog integriteta i nadležnosti, ali je poručio da će RS nastaviti da osporava nametnute stvari bez obzira na stavove visokog predstavnika. "On može da ostane koliko hoće u BiH, jer nametanje nećemo prihvatiti", naglasio je Dodik. Komentirišući krizu vlasti u Federaciji BiH, Dodik je ocenio da politički faktori u tom entitetu treba da odluče na koji način će stabilizovati političku situaciju, te da RS treba stabilan partner u Federaciji BiH. "Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zainteresovan je za rekonstrukciju Vlade FBiH da bismo dobili jedno ministarsko mesto, čime bismo zastupali interese Srba u tom entitetu. To je na neki način već dogovoreno i čekamo samo otvaranje tog procesa i novu strukturu Vlade u FBiH", naglasio je Dodik. On je još ocenio da je ekonomsko stanje u RS, navodeći da u 2013. godini očekuje investicioni ciklus i pored teške situacije na koju su uticale svetska ekonomska kriza i vremenske neprilike.

Dodik odbacuje da nema volje za borbu protiv kriminala

Dodik je danas izjavio da nije tačno da u RS nema političke volje za borbu protiv kriminala i korupcije i da podržava donošenje zakona o ispitivanju porekla imovine, koji je predložila Srpska demokratska stranka (SDS).

On je kazao da podržava SDS-ov zakon o ispitivanju porekla imovine iako ga nije pročitao, dodajući da SDS "ne može da se diči svojom čistotom u prošlosti u pogledu kriminala i korupcije".

Dodik tvrdi da je sve vreme pozivao na borbu protiv kriminala i korupcije, konstatujući da niko od političara u RS ne sprečava da tužilaštva inteziviraju svoj rad.

"Danas sigurno mogu reći da u RS ne postoji organizovani mafijaški kriminal", kazao je Dodik na konferenciji za novinare. Prema njegovim rečima, u istočnom delu RS više nema čestih ubistava, a Banjaluka, Bijeljina i Doboj su sigurni gradovi. Dodik je ponovio da se zalaže da sudije i tužioci treba da budu birani u parlamentima, a ne da ih imenuje Visoki sudski i tužilački savet (VS TS) BiH čime bi, kako je istakao, bila povećana odgovornost i javnost rada pravosudnih institucija. On je ocenio da je VS TS "neformalni centar moći bez ikakvog legitimiteta".

"Apsolutno ću ostati na poziciji da branim pristup koji govori o potrebi da tužioce treba da biraju zakonodavni organi. To će poboljšati kapacitet borbe protiv kriminala i korupcije", zaključio je Dodik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track