Umro komandant Pustinjske oluje

Problem s plućima

Umro komandant Pustinjske oluje

Planeta -
Švarckof je u penziji ostao u Tampi, gde je bio na poslednjoj dužnosti komandanta američke Centralne komande - štaba američkih oružanih snaga odgovornog za operacije u gotovo 20 zemalja, od Istočnog Mediterana do Afrike i Pakistana

VAŠINGTON - Penzionisani general američke Kopnene vojske Norman Švarckof, poznat po komandovanju združenih snaga u okviru operacije Pustinjska oluja u Zalivskom ratu 1991, umro je u 78. godini života, javio je Glas Amerike.

Švarckopf je umro od komplikacija u vezi sa zapaljenjem pluća, u gradu Tampa na Floridi, u kome je živeo posle penzionisanja.

Više puta odlikovan kao pripadnik borbenih trupa u Vijetnamu, Švarckof je imao nadimak “Oluja” (Stormin" Norman) zbog svog eksplozivnog karaktera, naveo je američki radio.

Švarckof je u penziji ostao u Tampi, gde je bio na poslednjoj dužnosti komandanta američke Centralne komande - štaba američkih oružanih snaga odgovornog za operacije u gotovo 20 zemalja, od Istočnog Mediterana do Afrike i Pakistana.

Iz aktivne službe povukao se krajem 1991. Posle rata u Persijskom zalivu nagađalo se da bi mogao da se kandiduje za neku političku funkciju, ali se to nije dogodilo.

Predsednik SAD Barak Obama je u saopštenju naveo da je Švarckof bio “tipična američka ličnost” i da će sećanje na njega “potrajati u naciji koja je postala bezbednija zahvaljujući njegovom patriotskom služenju u oružanim snagama".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track