Kremirana silovana devojka

Nju Delhi

Kremirana silovana devojka

Planeta -
Kremacija je obavljena u krugu porodice i nekoliko gradskih funkcionera, bez prisustva novinara

NJU DELHI - Telo 23-godišnje Indijke koja je preminula nakon što ju je pretukla i silovala jedna banda, prevezeno je iz Singapura gde je ona bila na lečenju, i rano jutros kremirano u Nju Delhiju, javile su agencije.

Neimenovanu Indijku su silovala šestorica muškaraca u autobusu koji se kretao kroz Nju Delhi 16. decembra, a potom su nju i njenog pratioca pretukli metalnom šipkom i izbacili ih iz autobusa. Ovaj incident je izazvao masovne proteste građana i nacionalnu debatu o načinima da se spreči nasilje protiv žena.

Studentkinja medicine je preminula u subotu u Singapuru gde je prebačena na lečenje zbog teških povreda glave i unutrašnjih organa.

Njena kremacija je obavljena na privatnoj ceremoniji. Vođa vladajuće partije Sonja Gandi je viđena na aerodromu gde je sleteo avion iz Singapura, a očevici kažu da su tu videli i konvoj vozila premijera Manmohana Singa.Kremacija je obavljena u krugu porodice i nekoliko gradskih funkcionera, bez prisustva novinara.

Bezbednosne mere u Nju Delhiju su pojačane zbog bojazni na reakciju na vest o njenoj smrti, a hiljade policajaca raspoređeni su u subotu na ulice grada.

Demonstranti se i dalje okupljaju, u Nju Delhiju i u drugim gradovima, kako bi vršili pritisak na indijsku vlada da se strože odnosi prema zločinima nad ženama.

Rano jutros u Nju Delhiju nije bilo velike saobraćajne gužve, a pojačano je prisustvo policije u opremi za razbijanje demonstranata.

Zbog silovanja i prebijanja devojke, uhapšena su šestorica muškaraca koji su optuženi za ubistvo, i njima bi mogla da bude izrečena smrtna kazna.

"Oni su optuženi za ubistvo," izjavio je Radžan Bagat, predstavnik policije u Nju Delhiju, govoreći o šestorici uhapšenih, preneo je Rojters.

Vlasti u Nju Delhiju pozvale su sugrađane da na miran način odaju poštu devojci.

Šefica vlade u Delhiju Šejla Dikšit pozvala je na mir i obećala je da će "vrlo brzo biti preduzeti čvrsti koraci" u cilju zaštite žena u indijskoj prestonici, javila je agencija Frans pres.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track