UŽIVO: Američka Samoa poslednja dočekala 2013.
Foto: Reuters

Stigla

UŽIVO: Američka Samoa poslednja dočekala 2013.

Planeta -
Prvi na svetu novu godinu su dočekali Božićno ostrvo i Republika Kiribati, a stanovnici ostrva Američka Samoa poslednji

Prvi na svetu novu godinu su dočekali Božićno ostrvo i Republika Kiribati.

12.06 - Stanovnici ostrva Američka Samoa poslednji na zemaljskoj kugli dočekali novu 2013. godinu. 11.10 - Žitelji i posetioci Havaja i nekoliko manjih pacifičkih ostrva dočekali Novu godinu.09.15 - Nova godina stigla u Los Anđeles, San Francisko i Las Vegas. 06.10 - Oko milion ljudi dočekalo Novu godinu na njujorškom Tajms skveru. Spektakl na Kopakabani. Sjajni vatrometi u Bostonu, Majamiju...Doček na Tajms skveru01.04 - Zvonjavom sa Big Bena označen početak Nove godine i senzacionalnog vatrometa. Slave i Rejkjevik, Lisabon, Marakeš...

00.11. Slavlju uz veliki vatromet, kojim svet dočekuje 2013. godinu, pridružili su se i Moskva, Dubai, Atina, Helsinki, Istanbul i Kairo.

Najviša zgrada sveta, Burdž Halifa u Dubaiju, bila je tačka s koje je puštan veliki vatromet, uz muziku koju je orkestar izvodio uživo. Sličan spektakl održan je i u Moskvi, ispred Kremlja.

Rusija je podeljena na devet vremenskih zona pa se Nova godina dočekuje isto toliko puta.

Nešto ranije, 2013. dočekana je u Džakarti, na masovnoj uličnoj proslavi, uz 16 velikih bina postavljenih duž, inače prometnog, autoputa, koji prolazi kroz centar indonežanske prestonice.

Sat vremena pre Džakarte, novu godinu dočekali su i stanovnici od Hong Konga do Šangaja, gde bi, kako je procenjeno, vatrometu trebalo da prisustvuje oko 100.000 ljudi.

U međuvremenu, Severna Koreja dočekala je sledeću godinu uz, navodno, prvi novogodišnji vatromet ikada održan u toj zemlji.

Zvona na japanskim hramovima odzvonila su 108 puta, simbolično označivši početak uspešne nove godine.

Vatromet će obasjati i Temzu u Londonu, kao i centar Kuala Lumpura, Tajpeha, Stokholma, Amsterdama i gradova širom Kine, dok je su vlasti u Parizu podsetile građane da je upotreba pirotehničkih sredstava zabranjena.

Gradske vlasti u Londonu očekuju da se na obalama Temze okupi najmanje 250.000 ljudi, koji će uživo gledati vatromet, dok će spektakl preko televizije pratiti još milioni građana.

Američka Samoa, deo teritorija SAD u južnom Pacifiku, biće poslednje mesto na planeti koje će ući u 2013. godinu, u utorak, u 11 sati po srednjeevropskom vremenu.

24.00. 2013. stigla i u Berlin , Pariz, Lagos...

23.00 - Dubai i Moskva dočekali Novu godinu uz spektakularne vatromete. Slavlju uz veliki vatromet, kojim svet dočekuje 2013. godinu, pridružili su se i Moskva, Dubai, Atina, Helsinki, Istanbul i Kairo. Najviša zgrada sveta, Burdž Halifa u Dubaiju, bila je tačka s koje je puštan veliki vatromet, uz muziku koju je orkestar izvodio uživo. Sličan spektakl održan je i u Moskvi, ispred Kremlja. Rusija je podeljena na devet vremenskih zona pa se Nova godina dočekuje isto toliko puta.

17.06 - Stanovnici Pekinga, Hongkonga i Manile se oprostili od stare godine. Senzacionalnim vatrometom Hongkong želi da preuzme primat u novogodišnjim slavljima u Aziji

16.20 - Nova godina stigla i u Japan. U novogodišnjoj noći milioni Japanaca pohrle u svetilišta i hramove gde se mole za zdravlje i prosperitet u predstojećoj godini.

13.00 U jedan sat po podne u novu godinu ulaze Maršalska ostrva i istočni delovi Rusije, a sat kasnije novu godinu će dočekati i Australija

12.23 - Nova godina stigla je na Novi Zeland i Fidži u podne po našem vremenu, a nakon njih 2013. godinu dočekaće druga ostrva u Pacifičkom okeanu.

Prvi na svetu Novu godinu su dočekali Božićno ostrvo i Republika Kiribati, sa oko 13 sati razlike u odnosu na srednjoevropsko vreme, a ostrvo Četam u blizini Novog Zelanda slavilo je petnaest minuta kasnije.

.21.47.

Vlasti Venecuele otkazale su u ponedeljak sve zakazane javne proslave dočeka Nove godine, pošto su državni mediji sa zabrinutošću preneli saopštenje vlade da se zdravstveno stanje predsednika Uga Čavesa pogoršalo.

Ulice Karakasa su opustele, dok naslovne strane državnih listova prenose da je Čaves doživeo "nove komplikacije" posle respiratorne infekcije i operacije kancera u decembru u Havani.

Ranije danas, potpredsednik Venecuele Nikolas Maduro, rekao je da se Čaves "suočava se sa novim zdravstvenim komplikacijama zbog respiratorne infekcije gotovo tri nedelje posle četvrte operacije raka na Kubi".

Čaves bi trebalo 10. januara i zvanično da preuzme treći predsednički mandat, pošto je pobedio na izborima u oktobru.

On je u međuvremenu imenovao šefa diplomatije i potpredsednika Nikolasa Madura da ga privremeno zameni u obavljanju državničkih obaveza.

Lider Venecuele, koji je na vlasti od 1999, nikad nije saopštio od koje vrste kancera je oboleo, ali su mediji preneli da su mu lekari na Kubi prošle godine uklonili tumor iz karlice.

Njegovi najbliži saradnici su ranije izjavili da je posle najnovije operacije došlo do komplikacija, uključujući krvarenje, ali da se čini da je i to stavljeno pod kontrolu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track