Najnovije vesti

Zatvoren aerodrom u Alepu, žestoke borbe oko Damaska
Foto: Rojters

Sirija

Zatvoren aerodrom u Alepu, žestoke borbe oko Damaska

Planeta
21:38h
Pobunjenici su napali još tri aerodroma u oblasti Alepa, uključujući i jednu helikoptersku bazu, nedaleko od turske granice

BEJRUT - Zbog sukoba vladinih trupa i pobunjenika međunarodni aerodrom u najvećem sirijskom gradu Alepu morao je da bude zatvoren, a žestoke bitke vode se danas i u predgrađima glavnog grada Damaska.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, saopštila je da je aerodrom zatvoren kasno sinoć zbog borbi oko baze brigade sirijske vojske koja štiti Međunarodni aerodrom Alepo.

"Žestoke borbe vode se oko brigade 80. Aerodrom je zatvoren od juče", rekao je prvi čovek Opservatorije, Rami Abdul-Rahman. Sirijska vlada nije komentarisala zatvaranje aerodroma. Pobunjenici su upozorili da će na njihovoj meti biti i civilni i vojni avioni koji koriste aerodrom u Alepu, navodeći da režim koristi civilne avione za prevoz zaliha i naoružanja.

Pobunjenici su napali još tri aerodroma u oblasti Alepa, uključujući i jednu helikoptersku bazu, nedaleko od turske granice. Opozicija, koja pokušava da svrgne sirijskog predsednika Bašara el Asada, od letos se bori za kontrolu nad Alepom, i u međuvremenu je osvojila velike delove teritorije u istoimenoj provinciji, zapadno i severno od grada uz tursku granicu.

Poslednjih nekoliko nedelja, pobunjenici su pojačali napade na aerodrome širom provincije Alepo, u pokušaju da nanesu štetu vladinim vazduhoplovnim kapacitetima, koji predstavljaju najveću prepreku za njihov dalji napredak u građanskom ratu. Vladine vazduhoplovne strane već mesecima napadaju i bombarduju pobunjeničke pozicije i gradove pod njihovom kontrolom, a sami opozicioni borci nemaju efektno protivvazdušno naoružanje kako bi odgovorili na napade.

Žestoke borbe vođene su danas i u Daraji, predgrađu Damaska. Daraja se nalazi blizu kvarta u kome je strateška vazduhoplovna baza i kancelarije vlade. Borbe u Daraji su bile tako jake, da su se eksplozije mogle čuti i u centralnim delovima prestonice.

Opservatorija je saopštila da su ratni avioni sirijske vojske bombardovali danas Daraju, a državna novinska agencija SANA prenosi da su vojnici ubili "desetine terorista" u tom i obližnjim naseljima. Sirijski režim pobunjenike naziva "teroristima". Aktivisti protiv sirijskog režima navode da je od početka ustanka protiv Asada u martu 2011. poginulo više od 45.000 ljudi.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...