Mubarak u direktnom prenosu pratio ustanak protiv sebe

Arapsko proleće

Mubarak u direktnom prenosu pratio ustanak protiv sebe

Planeta -
Biviši egipatski predsednik Hosni Mubarak imao direktni televizijski prenos ustanka koji se početkom 2011 dogodio protiv njega u kome je poginulo 900 ljudi

KAIRO - Bivši predsednik Egipta Hosni Mubarak je imao direktan televizijski prenos ustanka koji se početkom 2011. godine digao protiv njega, rekao je danas jedan od članova Komisije za utvrđivanje činjenica o nasilju na protestima u kojem je poginulo oko 900 ljudi.

Otkriće da je Mubarak (84) uživo pratio ustanak moglo bi dovesti do obnavljanja postupka protiv njega, s obzirom da je tvrdio da nije znao kolike su bile razmere protesta i da nije znao za nasilje nad demonstrantima.

Mubarak je u junu prošle godine osuđen na doživotni zatvor zato što nije sprečio ubijanje demonstranata. Član Komisije za utvrđivanje činjenica Ahmed Rageb rekao je da je njen izveštaj na oko 700 strana danas predat predsedniku države Mohamedu Morsiju.

Rageb je takođe rekao da su, prema nalazima komisije, snage bezbednosti i policija koristili bojevu municiju protiv demonstranata, i za vreme i posle ustanka, iako je to uporno demantovano.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja