SAD prave kovanicu od bilion dolara

Trikom rešavaju finansije

SAD prave kovanicu od bilion dolara

Planeta -
Američko ministarstvo finansija došlo na ideju da napravi platinasti novčić vredan hiljadu milijardi dolara, za toliko smanji državni dug od 16 biliona i izbegne blokadu budžeta

VAŠINGTON - Nove ideje.Američki finansijski stručnjaci razmišljaju o tome da uvedu jednu kovanicu od bilion (hiljadu milijardi) dolara kako bi izbegli blokadu državnih finansija i za toliko smanjili dug zemlje, koji trenutno iznosi više od 16 biliona dolara. Budući da ministarstvo finansija u SAD ne može da izda nalog za štampanje novca i pravljenje klasičnih kovanica od cinka, nikla, bakra i mangana, jer o tome odlučuju isključivo Federalne rezerve (FED), ono može da napravi kovanicu od platine i time zaobiđe FED.Kako bi SAD izbegle problem s povećanjem limita dugovanja, o čemu odlučuje Kongres, spas bi mogla da bude upravo kovanica od bilion dolara. Na jednoj od internet stranica Bele kuće već je pokrenuta peticija da se podrži ta ideja, koju je do sada potpisalo više od 1.000 ljudi, ali da bi predlog stigao do Kongresa, neophodno je da do 2. februara to učini 25.000 građana SAD.Naime, u Americi ministarstvo finansija ima svoj bankovni račun u Federalnim rezervama (FED), koje imaju funkciju centralne banke, a koja je u SAD u privatnim rukama. Kada ministarstvo potpiše ugovor za neki projekat koji mora da plati, ono napiše ček na taj iznos, a Federalne rezerve isplaćuju taj iznos. S druge strane, kad su ministarstvu neophodna nova sredstva za finansiranje države, ono prodaje obveznice SAD, a sav taj novac leže na račun u FED.Sada su stručnjaci pronašli rupu u zakonu i shvatili da ministar finansija Timoti Gajtner ima mogućnost da na još jedan način popuni budžet SAD. On može da napravi platinastu kovanicu od bilion dolara i položi je na račun u FED. Tako bi se automatski smanjio američki dug za taj iznos, što bi značilo da SAD imaju još toliko prostora da se zadužuje i plaća obaveze.Međutim, ekonomisti upozoravaju da bi takva mera mogla izazvati hiperinflaciju u zemlji, sličnu onoj koja se dogodila u Zimbabveu u periodu od 1998. do 2009, kada je njihov dolar gubio 50 odsto vrednosti svakog dana.

Timoti Gajtner našao legalan način da izbegne Kongres i Federalne reserve
Timoti Gajtner našao legalan način da izbegne Kongres i Federalne reserve

Sa 16 novčića briše se ceo dugS obzirom na to da bi jedna kovanica od bilion dolara bar delimično rešila američki finansijski problem, mnogi se pitaju zašto ministarstvo finansija ne bi izdalo nalog da se izradi 16 takvih kovanica i automatski obrišu sva dugovanja. Međutim, ekonomisti upozoravaju da poenta s kovanicom nije u tome da se izbriše ceo dug, jer bi to bilo nezakonito. Nova kovanica je zapravo legalan način da izbegne problem s povećanjem limita dugovanja s kojim se SAD suočavaju poslednjih dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track