Gradonačelnik Saranska ponudio Depardijeu stan po izboru

Široko

Gradonačelnik Saranska ponudio Depardijeu stan po izboru

Planeta -
Gradonačelnik Saranka koji je od Moskve udaljen 500 kilometara francuskom glumcu Depardijeu ponudio da izabere sebi stan

MOSKVA - Dan pošto je primio ruski pasoš od predsednika Rusije Vladimira Putina, francuski glumac Žerar Depardje odleteo je danas u grad Saransk, u kome je dočekan kao lokalni heroj i ponuđen mu besplatan stan.

Depardje je tražio državljanstvo Rusije u znak protesta zbog predloženog povećanja poreza za francuske milionere. Putin mu je prošle nedelje odobrio zahtev i u subotu ga primio u svojoj rezidenciji u Sočiju, domaćinu Zimskih olimpijskih igara 2014. godine.

Ruska televizija prikazala ih je kako se grle i razgovoraju o filmu u kome Depardje glumi ruskog monaha Grigorija Raspućina, koji će uskoro stići u bioskope.

Depardje je danas odleteo u Saransk, grad udaljen 500 kilometara od Moskve, a na aerodromu su ga dočekali gradonačelnik i grupa žena u narodnim nošnjama koje su pevale narodne pesme.

On je gomili pokazao novi pasoš i potom krenuo u obilazak grada. Guverner je pozvao Depardjea da se naseli u Saransku i ponudio mu stan po sopstvenom izboru, prenela je državna televizija.

Depardje nije rekao da će se preseliti u Rusiju, već samo da ne želi da živi u Moskvi zato što je prevelika i jer više voli selo.

Deparđe u poslednjih nekoliko godina proveo mnogo vremena u Rusiji i izrazio poštovanje prema Putinu. Ipak, izgleda da je ruski porez na prihod od 13 odsto presudio u njegovoj odluci da uzme ruski pasoš.

Francuska nova socijalistička vlada pokušala je da poveća porez na prihod veći od milion evra na 75 odsto, u odnosu na dosadašnjih 41.

Iako je taj plan odbio najviši sud, ministar za budžet Žerom Kaizak danas je rekao da vlada preuređuje zakon tako da bogatima ipak bude povećan porez. "Mislim da je malo jadno što se ovaj čovek - koga, uzgred, bezgranično poštujem kao glumca - odlučio na izgnanstvo zbog poreza", rekao je Kaizak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track