Najnovije vesti

Đetići pucaju samo za muško

Čuvari tradicije

Đetići pucaju samo za muško

Planeta
Nedavno je svedočila jedna žena sa četiri ćerke koja je rekla da je svaki put kada je imala pregled ultrazvukom i kada bi se videlo da je devojčica trpela veliki pritisak da abortira, iako je bila u poodmakloj trudnoći

PODGORICA - "Neka je živo i zdravo i da je muško“, uzrečica je koja još uvek važi prilikom rođenja deteta u Crnoj Gori. Zvanični podaci govore da se u poslednjih pet godina beleži trend blagog opadanja broja abortusa u Crnoj Gori.U zemlji koja ima tek 650.000 stanovnika, prema podacima Ministarstva zdravlja svake godine abortira oko 1.300 žena. Ali u nevladinim organizacijama koje se bave ovom problematikom, ukazuju na činjenicu da se stalno povećava broj ginekoloških ordinacija, a da samo jedna ima zvaničnu dozvolu za abortuse.Direktorka „Sigurne ženske kuće“ Ljiljana Raičević kaže da ima i zloupotrebe ultrazvuka. Kao dokaz navodi jednu osobu na koju je vršen pritisak da obavi abortus, jer je ranije rađala žensku decu."Imali smo nekoliko drastičnih slučajeva kada muž nije dozvoljavao ženi da dođe sa detetom kući, pa je ona morala duže vreme da ostane u bolnici ili da dođe kod nas, u SŽK”, kaže Raičevićeva.Nedavno je svedočila jedna žena sa četiri ćerke koja je rekla da je svaki put kada je imala pregled ultrazvukom i kada bi se videlo da je devojčica trpela veliki pritisak da abortira, iako je bila u poodmakloj trudnoći. Ali, ona je to odbijala.Raičevićeva ukazuje na slučajeve kada je ovaj fenomen veoma izražen.

„To je naročito izraženo u porodicama gde imaju veliko nasledstvo, gde se muško dete jedino smatra naslednikom. Znamo slučajeve da su se muškarci razvodili od takvih žena i stupali u brak sa drugom ženom, koja bi mogla roditi muško dete.”Međutim, mlađi bračni parovi sve ređe podležu takvim pritiscima.

“Čak mi se čini da vole da imaju devojčicu i da se ponose sa tim“, dodaje Raičević. I poznata aktivistkinja za ljudska i ženska prava Hadidža Đonović kaže da se ubrzano menja dosadašnja tradicija, jer se, kako smatra, sve više uviđa da ženska deca donose više ljubavi roditeljima.Ali, tradicija još odoleva. Tako se u Crnoj Gori puca iz pištolja kada se rodi dečak, a veoma retko kada na svet dođe devojčica.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...