Depardjeu džabe stan u Saransku

Novi ruski heroj

Depardjeu džabe stan u Saransku

Planeta -
Francuskom glumcu, koji je ruski pasoš dobio lično od predsednika Vladimira Putina, ponuđen i dom 500 kilometara od Moskve

MOSKVA - Sve počasti.Francuskom glumcu Žeraru Depardjeu, koji je dobio rusko državljanstvo kako bi izbegao porez za bogate u svojoj zemlji, ponuđen je i besplatan stan u gradu Saransku, udaljenom 500 kilometara od Moskve. On je u tom mestu dočekan kao heroj, dan nakon što mu je lično predsednik Rusije Vladimir Putin uručio pasoš.Nakon što mu je prošle nedelje Putin odobrio državljanstvo, Depardje je otputovao u Soči da se susretne s njim. Ruski predsednik primio je glumca u svojoj rezidenciji i uručio mu pasoš. Ruska televizija prikazala ih je kako se grle i razgovaraju o filmu u kome Depardje glumi ruskog monaha Grigorija Raspućina, a koji će uskoro stići u bioskope. Dan posle toga glumac je odleteo u Saransk, gde su ga na aerodromu dočekali gradonačelnik i grupa žena u nošnjama, koje su pevale narodne pesme.Budući da je Depardje ranije rekao da ne bi želeo da živi u Moskvi jer je to prevelik grad, već da više voli selo, gradonačelnik Saranska ponudio mu je da se nastani u njegovom gradu i rekao da će mu dati stan po njegovom izboru. Depardje je dobio i tradicionalnu rusku košulju, deo narodne nošnje, koju je obukao, i prisutnima pokazao pasoš koji mu je Putin dao.Depardje je rekao juče da je Francuz iako ima ruski pasoš.- Imam ruski pasoš, ali sam Francuz... - rekao je on i negirao da je prihvatio novi pasoš da bi izbegao plaćanje poreza:- Da sam hteo da izbegnem porez, to bih odavno uradio. Neki su otišli pre 20 godina. Na spisku 50 najpopularnijih Francuza možda njih 20 su u Francuskoj, a ostali 30 su otišli.Inače, francuski glumac je u poslednjih nekoliko godina mnogo vremena proveo u Rusiji. Pored rada na filmu, snimao je i reklame, tako da njegov lik krasi bilborde širom zemlje.

I Bardo hoće u RusijuFrancuska glumica Brižit Bardo, koja je zapretila da će tražiti rusko državljanstvo ako vlasti odluče da uspavaju dve bolesne slonice, rekla je da joj se smučila Francuska i da će uskoro posetiti ruskog predsednika Putina.- Vrlo sam ozbiljna. Smučilo mi se! Ne podnosim više ovu zemlju. Od Sarkozija i njegovih neispunjenih obećanja više niko ne odgovora na moje zahteve - rekla je Bardo.

Medvedev na liturgiji u Moskvi, Putin u SočijuPatrijarh moskovski i cele Rusije Kiril služio je božićnu liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, kojoj je prisustvovao i premijer Dmitrij Medvedev sa suprugom Svetlanom, dok je predsednik Rusije Putin bio na božićnoj liturgiji u selu Ljesnoe u blizini Sočija.U moskovskim crkvama je više od 220.000 ljudi bilo na božićnim liturgijama, od čega ih je u Hramu Hrista Spasitelja bilo oko 6.000. U božićnoj poslanici patrijarh Kiril je pozvao vernike da ne zaborave na one kojima je potrebna pomoć, ne zaboravljajući glavnu hrišćansku zapovest o ljubavi.Za čuvanje hramova u kojima su držane liturgije bilo je angažovano čak 7.000 policajaca i pripadnika vojske, a policija je u republici Kabardino Balkarija ubila trojicu ekstremista koji su planirali napade na hramove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track