Svilanović na čelu Saveta za regionalnu saradnju

Novi generalni sekretar

Svilanović na čelu Saveta za regionalnu saradnju

Planeta -
Naš region smatram kao mesto dijaloga, slobode i mobilnosti, bogato kulturnim nasleđem, gde se svi osećaju bezbedno i zaštićeno vladavinom prava, rekao je Svilanović

SARAJEVO - Novi generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović preuzeo je danas dužnost u Sarajevu, saopšteno je iz tog saveta.

Preuzimajući dužnost Svilanović je rekao da će prioritetan zadatak RCC biti izrada Strategije s ciljem ciljem unapređenja trgovine, investicija, obrazovanja i upravljanja do 2020. godine.

- Podsticanje napretka i rasta putem regionalnih aktivnosti u jugoistočnoj Evropi (JIE), uz istovremeno podržavanje evropskih i evroatlantskih integracija osnovne su aktivnosti Saveta za regionalnu saradnju, na koje ću se i ja usredsrediti u svom radu - rekao je Svilanović.

- Iako u regionu postoje mnogi izazovi koji se odnose na borbu protiv posledica ekonomske krize, organizovanog kriminala i korupcije, prvi prioritet RCC-a biće izrada Strategije JIE 2020 za pametan, održiv i inkluzivan rast u regionu, sa konkretnim ciljevima unapređenja trgovine, investicija, obrazovanja i upravljanja do 2020. godine", najavio je novi generalni sekretar.

On je najavio i nastavak angažmana RCC-a u oblasti infrastrukture, energetike, bezbednosti, kulture, parlamentarne saradnje i razvoja medija.

- Naš region smatram kao mesto dijaloga, slobode i mobilnosti, bogato kulturnim nasleđem, gde se svi osećaju bezbedno i zaštićeno vladavinom prava. Naš rad će odražavati spremnost i sposobnost ljudi u jugoistočnoj Evropi da preuzmu odgovornost za sopstvenu budućnost i stvore uslove za sveukupan napredak u okruženju punom tolerancije i saradnje.

Svilanović je preuzeo dužnost generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju 1. januara ove godine, nakon što su ga na to mesto imenovali ministri spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Beogradu, 14. juna 2012. godine.

Inače, kao naslednik Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, RCC pomaže regionalnu saradnju i podržava evropske i evro-atlantske integracije u jugoistočnoj Evropi.

Savet je u svom radu usredsređen na privredni i društveni razvoj, infrastrukturu i energetiku, pravosuđe i unutrašnje poslove, bezbednosnu saradnju, izgradnju ljudskih potencijala parlamentarnu saradnju i razvoj medija.

Sedište RCC-a je u Sarajevu, a njegovo članstvo broji 46 zemalja, organizacija i međunarodnih finansijskih institucija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track