Dodik: RS nije više samoposluga
Foto: Tanjug

Stranci uzimali, a nisu plaćali

Dodik: RS nije više samoposluga

Planeta -
BiH nije politički i istorijski interes srpskog naroda... Nemamo posebnu želju da Bosna uspe. Mi ćemo uraditi ono što moramo, a ne što hoćemo, međutim države ne uspevaju ako ih nećete, rekao je predsednik Srpske

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da Bosna i Hercegovina ne predstavlja politički i istorijski interes srpskog naroda i da je moguće da za 10 ili 15 godina neće ni postojati, jer za to ne postoji volja dva od tri konstitutivna naroda."Međunarodna zajednica je sve više umorna od očuvanja nečega što mnogi ne žele. Mi smo izgubili i svoju malu iluziju o tome da je Bosna moguća u smislu realizacija dejtonskih vrednosti jer su one stalno bile izvrgnute promenama i nametane ovde. Mi nemamo posebnu želju da Bosna uspe. Mi ćemo uraditi ono što moramo, a ne što hoćemo, međutim države ne uspevaju ako ih nećete", rekao je Dodik u intervjuu Tanjugu povodom obeležavanja Dana RS.

Prema njegovim rečima, jedini razlog što BiH nije doživela sudbinu bivše Jugoslavije jeste to što međunarodni faktor i dalje istrajava na iracionalnoj tezi da je moguće očuvati nešto što su ranije zvali Jugoslavijom u malom, a da, pri tom, nisu mogli da očuvaju veliku Jugoslaviju.

"Naravno da treba da bude pomirenje i da ne treba da ulazimo u sukobe. Treba da živimo na ovom prostoru, ne može niko nikoga da eliminiše, ni Bošnjaci Srbe, niti mi njih, a za tim nema ni potrebe. Oni moraju da imaju svoje, a mi imamo svoje, i samo je to način da živimo normalno jedni pored drugih", kazao je Dodik.

Bošnjaci, prema njegovim rečima, prave grešku jer promovišući politiku da su najveće žrtve smatraju da imaju pravo na sve, pa i pravo na glupost i, umesto da Hrvatima i Srbima ponude koncesije i tako pokušaju da stvore bazični konsenzus za postojanje BiH, oni sprovode politiku majorizacije i dominacije.

"Moja uloga je da sprečim da otpočnu procesi koji će za 10, 20 ili 50 godina dovestio do toga da Srbi ovde budu marginalna manjina koja je majorizirana od strane druge nacionalne grupe", rekao je Dodik.

BIH je, prema njegovom mišljenju, region zamrznutog sukoba gde se mir održava pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice, a jedina stvar koja Srbe zadržava u toj državi jeste Dejtonski sporazum.

"Ja smatram da je RS država, ona nema međunarodni kapacitet, ali ona je država po svemu onome što je definicija države. Ustav BiH napravljen je na bazi ustava SAD, koji tretira Ameriku kao državu sastavljenu od država. Ono što ima bilo koja američka država ima i RS u okviru savezne zajednice, samo smo mi nazvani entitet, a ne država da to drugima ne bi paralo uši", kazao je Dodik.

Komentarišući kritike koje dolaze iz Federacije BiH zbog činjenice da je za Dan RS izabran 9. januar, datum kada je ona proglašena 1992. godine, što se u Sarajevu doživljava kao kontinuitet sa političkim nasleđem Radovana Karadžića, Dodik je rekao da je taj datum neprikosnoven i da to uopšte ne može da bude tema za polemiku.

Kako je istakao, Karadžić je stao na čelo srpskog nacionalnog pokreta u BiH i pripadaju mu zasluge za stvaranje RS, očuvanje identiteta srpskog naroda i sprečavanje zločina nad njim, a o tome da li je on vršeći dužnost predsednika i vrhovnog komandanta učinio neke prekršaja zakona i običaja rata utvrdiće sud.

"Treba da kažemo jasno i glasno da je Karadžić sa svojim saradnicima odlučujuće uticao da se stvori RS i to je činjenica koju ne treba i ne mora da pobijamo i prećutkujemo", poručio je Dodik."Prigovori iz Federacije se događaju u kontinuitetu i oni su ove godine otišli i dalje tvrdeći da oni treba da taj dan slave kao dan nekakvog navodnog genocida. To je njihov problem. Neka oni taj dan proglase. Što se tiče RS ona je čista, stabilna, poštena i civilizovana, dobro mesto za život svih, pa i onih koji nisu Srbi", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, RS, iako je nacionalni projekat, nije uperena ni protiv koga, a nacionalne manjine i grupe se u njoj osećaju veoma slobodno, jer nema nijednog zakonskog i ustavnog ograničenja za njihove slobode.Dodik je podsetio da su neki od onih koji sada pričaju protiv RS smatrali svojevremeno da imaju pravo da razbiju Jugoslaviju i da su to čak smatrali vrhunskim činom svog patriotizma.

"Kao separatisti sada pokušavaju da svoje mladalačke grehe u političkom smislu pripišu nekom drugom i stalno pokazuju na RS kao separatističku tvorevinu ili nešto što će jednog dana, sigurni su, učiniti korak ka nezavisnosti. Ja im želim da im se želje ostvare, ali mi nismo avanturisti i ljudi koji bi učinili bilo šta što bi bilo ugrožavanje mira", rekao je Dodik.

RS je, kako je objasnio, u političkom smislu danas veoma stabilna, njene institucije besprekorno funkcionišu, a javni život odlikuje pluralizam ideja i sloboda medija.

"Mi želimo da se krećemo ka evrointegracijama, ali ne mislimo da evropske integracije ovde treba da budu sprovedene ako one znače ukidanje naše autonomije. Mi želimo da kroz evrointegracije ojačamo našu autonomiju i status i da RS dovedemo do što većeg stepena samostalnosti", rekao je Dodik.

Dodik je konstatovao da u poslednjih šest godina nije bilo pokušaja prenosa nadležnosti sa RS na BiH, i da je najveći gubitak bila odluka vlade Mladena Ivanića da omogući fiskalni suverenitet BiH, iako on Dejtonskim sporazumom nije predviđen.

"To je jedan od najtežih udaraca koji smo preživeli i sada pokušavamo da se snađemo u tom stanju fiskalne podređenosti RS koji je obezbedila ta vlast, želevši da na brz način pridobije međunarodne simpatije dajući naša prava", smatra Dodik.Neki krugovi u međunarodnoj zajednici, prema njegovom mišljenju, ne odustaju od namere da Banjaluku privole da se odrekne još nekih nadležnosti, ali čekaju da na vlast dođe neka nova politička elita.

"RS više nije samoposluga u koju mogu da dođu nadobudni stranci i uzmu nešto, a da to ne plate. Ne mogu ni po koju cenu da dobiju više nijednu nadležnost RS", rekao je Dodik, podsetivši da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH u prošlosti ponašao kao kralj ili car.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track