Više od 100 iranskih agenata šeta se Bečom

Nadziru sunarodnike

Više od 100 iranskih agenata šeta se Bečom

Planeta -
U poslednje vreme pojavile su se informacije da su Iranci u Beču najverovatnije uspostavili mrežu za zaobilaženje sankcija i pranje novca

BEČ - Više od 100 osoba deluje u Beču za iransku obaveštajnu službu.

List se poziva na izjave eksperata za bezbednost i izveštaj iranskog Ministarstva za obaveštajne službe, koji je stavljen na uvid naučnoj biblioteci američkog Kongresa. Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije nije želelo da potvrdi navedene podatke, piše bečki Prese.

U dokumentu "Biblioteke Kongresa" se navodi da je "Beč pun agenata iranskog Ministarstva obaveštajnih službi". To je, kako se dodaje, zbog dugih dobrih odnosa dve zemlje još od revolucije u Iranu.

U izveštaju o bezbednosnom stanju u zemlji Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije, bez navođenja imena država, ističe se da Austrija, na osnovu svoje istorije, položaja, neutralnog statusa i sedišta međunarodnih organizacija predstavlja važan svetski centar za obaveštajne službe.

Eksperti za bezbednosna pitanja procenjuju da se u Austriji nalazi više od 100 osoba koje rade ili sarađuju sa iranskom obaveštajnom službom.Njihov zadatak nije samo u nadziranju Iranaca u egzilu i vršenje pritiska na iste, tvrdi izveštaj "Biblioteke kongresa".

U poslednje vreme pojavile su se informacije da su Iranci u Beču najverovatnije uspostavili mrežu za zaobilaženje sankcija i pranje novca.

Ministarstvo inostranih poslova Austrije je početkom novembra odbacilo tvrdnje koje su se pojavile da zvaničan Beč u sporu oko nuklearnog programa Teherana ne sprovodi dovoljno odlučno uvedene sankcije.

Bečki "Prese", takođe, tvrdi da je Zapad usmerio pažnju i na Iračane koji navodno pomažu režim u Teheranu u raznim operacijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track