Prvi slučaj svinjskog gripa u BiH
Foto: Nemanja Pančić

Počelo je

Prvi slučaj svinjskog gripa u BiH

Planeta -
S obzirom na to da je u BiH u ranoj fazi zabeležen prvi slučaj svinjskog gripa u ovoj sezoni bi mogao, upozoravaju epidemiolozi, biti znatno veći broj obolelih nego u prethodne dve godine

SARAJEVO - Na teritoriji Bosne i Hercegovine zabeležen je prvi ovosezonski slučaj gripa H1N1, poznatog kao svinjski grip, potvrdila je šef službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo Jelena Ravlija.

Proteklih dana u nekoliko kantona, precizirala je, zabeležen je povećan broj bolesti sličnih gripu i laboratorijski je potvrđeno prisustvo H1N1 virusa koji se u sezoni 2009/10. prvi put pojavio kao virus svinjskog gripa.

Ove sezone bi, prenose Ravlijinu ocenu lokalni mediji, svinjski grip ponovo mogao da ima značajan udeo među obolelima čiji će se broj u narednom periodu, najverovatnije, povećavati usled početka nastave u školama, kao i malog broja vakcinisanog stanovništva.

Epidemiolozi ističu da ove sezone cirkulišu tri virusa gripa, dva tipa virusa A (H1N1 i H3N2) i virus gripa tip B, napominjući da ovogodišnja vakcina sadrži sve sojeve gripa koji su do sada registrovani kod obolelih i da još nije kasno za zaštitu stanovništva.

S obzirom na to da je u BiH u ranoj fazi zabeležen prvi slučaj svinjskog gripa u ovoj sezoni mogao bi, upozoravaju epidemiolozi, biti znatno veći broj obolelih nego u prethodne dve godine.

Prema tvrdnjama lekara, svinjski grip ponovo beleži porast u svetu. Pre dva dana na Kosovu je zabeležen prvi slučaj oboljevanja od tog virusa sa smrtonosnim ishodom, kao i po dva u Kini i Poljskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track