DEŽURNI KRIVCI: Zagrebački bombaš je Srbin?
Foto: PIXSELL

DEŽURNI KRIVCI: Zagrebački bombaš je Srbin?

Planeta -
Vojislav Blažević, osumnjičen za postavljanje dve eksplozivne naprave u Hrvatskoj, rođen u našoj zemlji, a živeo i u Beogradu s ocem, koji je bio policajac

ZAGREB - Razotkriven?Bombaš iz Zagreba Vojislav Blažević (54) rođen je u Srbiji, rekao je hrvatskim medijima direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić. Njega je hrvatska policija pozvala da istraži sumnje da je Blažević u Banjaluci imao pomagača za postavljanje dve bombe u hrvatskoj prestonici.Prema saznanjima hrvatskih medija, bombaš je rođen u Srbiji, a školu je pohađao u Beogradu, gde mu je otac radio kao policajac. Ne zna se kad je tačno otišao u Zagreb, ali pre 10 godina se preselio u Gospodsku ulicu, kod nevenčane supruge Lj. Š.Posećivao BanjalukuBombaš za kojeg se prvo sumnjalo da je rođen u Banjaluci, prema rečima Vasića, u Republiku Srpsku dolazio je samo povremeno, a nema informacija da je stalno boravio na području grada. Ipak, policija proverava da li Blažević ima rodbinu u okolini Banjaluke, naročito u mestu Ivanjska, jer je njegovo prezime u tom delu često. Mediji navode da je taj trag posebno interesantan jer je, sudeći po komunikaciji na društvenim mrežama, Blažević bio prijatelj i sa osobom koja je jednom uhvaćena zbog šverca oružja.Podsetimo, Zagreb su prošle nedelje potresle dve eksplozije - jedna na pruzi nedaleko od stanice Podsused, a druga na autobuskoj stanici na Aleji Bolonje. U drugoj je povređen Blažević, za koga se sumnja da je postavio obe eksplozivne naprave. On je uhapšen i trenutno je u zatvorskoj bolnici. Pre dva dana pojavio se pred sudom vidno iscrpljen, a branio se ćutanjem.Fitilji u stanuPrema nezvaničnim informacijama, tužilaštvo tereti Blaževića za postavljanje dve bombe, ali ne i za njihovu izradu. Inače, u njegovoj kancelariji pronađeni su tragovi eksploziva koji odgovaraju onima pronađenim na mestima gde su se odigrala dva incidenta, a u stanu je držao fitilje.Hrvatski mediji ističu da je tačan motiv za postavljanje naprava još nejasan.

 „Komandir Šamil“
„Komandir Šamil“

Oružjem branio SrbeBlažević, nekad elektrotehničar u Hrvatskom telekomu, a sada prodavac opreme za ekstremne sportove i instruktor paraglajdinga, na jednom takmičenju odbranio je Srbe od hrvatskog nacionaliste.- Neki idiot je došao na letište jer je čuo da su tamo i srpski takmičari. Vojo je otišao do svog šatora, izvadio pištolj i počeo da preti. Bilo mi je čudno da neko nosi pištolj na takmičenje - kaže jedan od Blaževićevih prijatelja.

Šamil pušten iz pritvoraDamir Mamić iz Splita, koji se javnosti predstavio kao „komandir Šamil“ i na Jutjubu pozivao na terorizam u Hrvatskoj, zbog čega je uhapšen, pušten je na slobodu. Hrvatsko tužilaštvo je nakon ispitivanja zaključilo da nema potrebe da on ostaje u pritvoru. Naime, Mamić je policiji rekao da nije imao loše namere kad je snimao poruku i da mu je to delovalo kao dobra fora. Ipak, on će morati redovno da se javlja policiji, a i zabranjeno mu je da u narednom periodu koristi internet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track