Ovo je sofa na kojoj se ubio Hitler

Poslednje utočište

Ovo je sofa na kojoj se ubio Hitler

Planeta -
Na slici se vidi mrlja od Hitlerove krvi, nastala nakon što je sebi ispalio hitac u usta i ratni izveštači koji pretražuju okolinu

BERLIN - Fotografija sirotinjske sofe na kojoj su Adolf Hitler i Eva Braun počinili samoubistvo, kao i prikazi iz poslednjeg utočišta nacističkog vođe, po prvi put prikazani su javnosti.

Ratne izveštače koji svećom pretražuju dvosed, 1945. godine uslikao je Vilijam Vandivert, prvi zapadni fotograf kome je bilo dopušteno da uđe u bunker ispod štaba nemačkog Rajha.

Na slici se vidi mrlja od Hitlerove krvi, nastala nakon što je sebi ispalio hitac u usta, dok druga fotografija prikazuje šapku SS oficira, na kojoj se nalazi metalna lobanja.

Na jednoj od fotografija vide se ventilacioni tuneli u bunkeru izrešetani gelerima od bombi i granata, a posebno je dirljiv snimak praznih kanistera za benzin koji je iskorišćen za lomaču na kojoj su spaljena tela Hitlera i Eve Braun.

Crno bele slike prezentovao je časopis Life nakon što ih je pronašao u svojoj arhivi, a kompletnu galeriju fotografija možete pogledati ovde.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja