Boingu 787 skresana krila

Prizemljeni drimlajneri

Boingu 787 skresana krila

Planeta -
Avioni tipa boing 787, na kojima se poslednjih nedelja dogodilo više kvarova, ostaće na zemlji do daljeg u SAD, Indiji, Japanu i Evropi

TOKIO - Američke, japanske i indijske vlasti prizemljile su sve avione boing 787 drimlajner, nakon jučerašnjeg prinudnog sletanja jedne od tih letelica u Japanu.Evropska uprava za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) prihvatila je danas direktivu Američke federalne administracije za avijaciju (FAA) da se prizemlje avioni tipa boing 787 dok se ne reši rizik od požara u akumulatorima.

EASA je danas naložila svim evropskim aviokompanijama da prizemlje ove avione, pošto je FAA, kao administracija u čijoj se zemlji proizvodi ovaj avion i na to kao takva jedina ima pravo, donela direktivu da se širom sveta svi avioni ovog tipa prizeme. U Evropi samo poljski LOT koristi ove letelice.

Odluka predstavlja udar za velikog proizvođača aviona koji je, ipak, izrazio uverenje da su njegovi avioni bezbedni.Avioni tipa boing 787, na kojima se poslednjih nedelja dogodilo više kvarova, ostaće na zemlji do daljeg, kazao je danas zamenik japanskog ministra saobraćaja i istakao da je prioritet da se obezbedi pouzdanost akumulatora i druge opreme na avionima.

Američka Federalna administracija za avijaciju (FAA) naložila je nešto ranije da svi drimlajneri registrovani u SAD ostanu na zemlji dok se ne potvrdi da su bezbedni, prenose svetske agencije. To se odnosi na kompaniju Junajted erlajns (United Airlines), jedinu koja u svojoj floti ima avione boing 787, njih šest.

Njihovim stopama krenule su danas i indijske vlasti, prenose svetske agencije."Zatražili smo od kompanije Er Indija da prizemlji svojih šest Drimlajnera nakon preporuke američke FAA iz bezbednosnih razloga", kazao je je generalni direktor civilne avijacije Arun Mišra.

Kompanija Er Indija kupila je 2005. 27 drimlajnera u okviru modernizacije svoje flote. Do sada je isporučeno šest letelica. Uprkos kvarovima i prizemljenju aviona, direktor Boinga Džim MakNerni uveren je da je reč o prolaznom problemu.

"Preduzećemo sve potrebne mere u danima koji dolaze kako bismo klijente i putnike uverili u bezbednost aviona 787 i kako bi ti avioni ponovo poleteli", naveo je MakNerni u saopštenju objavljenom nakon odluke američkih vlasti. "Uvereni smo da je 787 bezbedan", dodao je.Američki eksperti i jedan boingov inženjer doputovaće u petak u Japan kako bi pomogli u istrazi uzroka kvara na avionu.

Najveće dve japanske aviokompanije prizemljile su juče svoje avione Boing 787 radi sigurnosne provere posle jučerašnjeg prinudnog spuštanja jedne od tih letelica u Japanu.

Kompanija Ol Nipon ervejs (All Nippon Airways-ANA) saopštila je da je u poruci iz pilotske kabine naveden problem sa akumulatorom i miris paljevine u pilotskoj kabini kao i drugde u trupu, zbog čega je avion na domaćem letu neplanirano sleteo na aerodrom Takamatsu u zapadnom Japanu.Kompanija je kasnije saopštila da je ustanovljeno da se glavni akumulator ispod pilotske kabine pregrejao i da je iz njega cureo elektrolit. Drimlajner je najnoviji i tehnološki najrazvijeniji avion kompanije Boing koja mnogo očekuje od njega. Međutim, od kada je počeo da leti, avion je imao niz problema, uključujući požare na akumulatorima i curenje goriva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track