DPS: Vujanović opet kandidat za predsednika CG?!

DPS: Vujanović opet kandidat za predsednika CG?!

Planeta -
Njegovu kandidaturu osporavaju koalicioni partneri DPS, Socijaldemokratska i Liberalna partija Crne Gore, pozivajući se na činjenicu da je Vujanović do sada u dva mandata bio šef države

PODGORICA - Crnogorska vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) će ove sedmice saopštiti ime svog kandidata za predsednika Crne Gore, a najviše izgleda za kandidaturu ima sadašnji šef države Filip Vujanović.

Njegovu kandidaturu, međutim, osporavaju koalicioni partneri DPS, Socijaldemokratska i Liberalna partija Crne Gore, pozivajući se na činjenicu da je Vujanović do sada u dva mandata bio šef države.

Suštinski razlog njihovog protivljenja je, ipak, zamerka zbog toga što Vujanović traži da se skrati tekst crnogorske državne himne i što se nejasno određuje prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Zagovornici ponovne Vujanovićeve kandidature, pak, smatraju da se njegov prvi predsednički mandat ne moze računati, jer je on tu funkciju u to vreme obavljao dok je Crna Gora bila federalna jedinica zajedničke države sa Srbijom.

Ograničenje da ista osoba može funkciju predsednika Crne Gore obavljati samo u dva mandata, prema tumačenjima pristalica nove Vujanovićeve kandidature, važi tek po novom Ustavu Crne Gore koji je donet posle obnove nezavisnosti te države. Vujanović je od maja 2003. godine bio predsednik Republike Crne Gore, a od 23. maja 2008. godine je na funkciji predsednika Crne Gore.

Pored Vujanovića, u opštinskim organizacijama i u gradskoj organizaciji DPS Podgorice, za kandidate za predsednika Crne Gore predloženi su i Milo Đukanović, Svetozar Marović, Igor Lukšić, Željko Šturanović, Milica Pejanović Đurišić i drugi. Za sada je poznat samo jedan kandidat za predsednika Crne Gore. To je lider opozicionog Demokratskog fronta Miodrag Lekić. Moguće je da i neke druge opozicione stranke predlože svoje kandidate. Predsednički izbori u Crnoj Gori biće održani 7. aprila. Za pobedu je potrebno da kandidat dobije više od polovine važećih glasova. Drugi krug predsedničkih izbora je predviđen ako niko od kandidata ne dobije potreban broj glasova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track