DRUGI MANDAT: Obama položio zakletvu!
Foto: REUTERS

Pred 800.000 ljudi

DRUGI MANDAT: Obama položio zakletvu!

Planeta -
Predsednik SAD ponavljao tekst predsednika Vrhovnog suda Džona Robertsa da se svečano zaklinje da će verno vršiti dužnost predsednika SAD i da će najbolje što može čuvati, štititi i braniti Ustav Amerike

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama položio je danas zakletvu na ceremoniji ispred Kapitol Hila u Vašingtonu, čime je započeo njegov drugi predsednički mandat. Obama je zakletvu položio ponovivši reči predsednika Vrhovnog suda Džona Robertsa da se “svečano zaklinje da će verno vršiti dužnost predsednika SAD i da će najbolje što može čuvati, štititi i braniti Ustav Amerike”.

Obama je zakletvu kao 44. predsednik SAD položio na platformi ispred zgrade američkog Kongresa s rukom položenom na dve biblije - jednu koja je pripadala Martinu Luteru Kingu i drugu koja je pripadala Abrahamu Linkolnu. Uvođenje Kingove Biblije ima poseban značaj, jer se inauguracija održava 21. januara, na rođendan lidera borbe za crnačka prava, koji je pre 50 godina, ispred Linkolnovog memorijalnog spomenika, održao čuveni govor "Ja imam san", koji je u Americi državni praznik.

Američki predsednik koji je prvi Amerikanac afričkog porekla izabran na tu funkciju, prethodno je juče položio zakletvu na privatnoj ceremoniji u Beloj kući, prenosi AFP. Pristalice Obame od jutros su počele da se skupljaju ispred Kapitol hila, oko Bele kuće i duž puta kojim će kasnije proći parada.

Inauguraciju prate jake mere bezbednosti, uključujući 6.000 policajaca, pripadnika FBI i agenata Tajne službe i parkirana oklopna vozila i autobuse kojima su blokrani veći putevi. Na platformi iza predsednika svečanoj ceremoniji su između ostalih prisustvovali bivši demokratski predsednici Džimi Karter i Bil Klinton, Državna sekretarka Hilari Klinton. Agencije izveštavaju da je raspoloženje bilo praznično, ali da nedostaje osećaj istorijske nade koji je obeležio njegov prvi mandat.

Predsednikov politički ugled je oštećen iscrpljujućim prvim mandatom tokom koga se borio sa najtežom ekonomskom krizom za više decenija i oštrim partijskim ratom sa republikanskim rivalima oko poreza i potrošnje. Posle polaganja zakletve, Obama će održati govor koji će direktno prenositi sve nacionalne televizijske mreže u Americi, kao i sve veće televizije širom sveta.

Posle Obaminog govora, američku himnu će ispred Kapitol Hila otpevati pop pevačica Bijonse, a svečanost se kasnije popodne nastavlja velikom paradom duž Pensilvanija avenije, od zgrade Kongresa, do Bele kuće. Predsednikov politički ugled je oštećen iscrpljujućim prvim mandatom tokom koga se borio sa najtežom ekonomskom krizom za više decenija i oštrim partijskim ratom sa republikanskim rivalima oko poreza i potrošnje. Nakon što položi zakletvu, Obama će održati govor koji će direktno prenositi sve nacionalne televizijske mreže u Americi, kao i sve veće televizije širom sveta.

Posle Obaminog govora, američku himnu će ispred Kapitol Hila otpevati pop pevačica Bijonse, a svečanost se kasnije popodne nastavlja velikom paradom duž Pensilvanija avenije, od zgrade Kongresa, do Bele kuće. Prema predviđanjima, ove godine svečanosti u Vašingtonu prati između 600 i 800 hiljada ljudi, što je ipak manje u odnosu na prvu inauguraciju, kada je ispred zgrade Kapitola bilo blizu dva miliona građana. Novi-stari predsednik SAD je drugi mandat osvojio pobedivši na novembarskim izborima predsedničkog kandidata reublikanaca Mita Romnija.

Svečanost polaganja zakletve je počela muzikom benda američkih marinaca, kao i pozdravnim govorom demokratskog senatora iz Njujorka Čaka Šumera. Pre Obame, zakletvu je položio potpredsednik Džo Bajden, dok je ceo program ispred zgrade Kongresa posmatralo više stotina hiljada okupljenih Amerikanaca.

Bivši predsedni Srbije Boris Tadić prisustvovao je inauguraciji predsednika SAD Baraka Obame koja je održana u Vašingtonu i tom prilikom imao je neformalne susrete sa senatorima, kongresmenima i drugim zvaničnicima SAD, saopštila je danas Demokratska stranka. Tadić, koji je počasni predsednik DS, prisustvovao je i zvaničnom inauguracionom balu, kao i zabavi koju je za predsednika Obamu organizovao Ram Emanuel, gradonačelnik Čikaga i njegov bivši šef kabineta, prenosi Beta.

http://www.youtube.com/watch?v=e8wsT5gxvaY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track