Izlile se Kupa i Neretva, voda ušla u kuće
Foto: Beta Ap

Poplave u Hrvatskoj i BiH

Izlile se Kupa i Neretva, voda ušla u kuće

Planeta -
Vodostaji Kupe i Save u Sisku rasli su pre podne oko 20 centimetara za sat vremena. Stari deo Mostara je poplavljen

ZAGREB - Nadošla reka Kupa probila je zidove u centru Karlovca i ušla u kuće, što su građani doživeli kao "poplavu stoleća".

Vodostaji Kupe i Save u Sisku rasli su pre podne oko 20 centimetara za sat vremena.

Uprkos tome, Sava je u podne dostigla nivo vodostaja od 347 centimetara, a redovne mere obrane od poplave uvode se kada vodostaj Save u Sisku dostigne 670 centimetara.

Probleme je tokom dana prouzrokovala reka Glina koj se prelila preko druma koji vod od Topuskog za Staro selo i reka Una, koja je već poplavila fudbalsko igralište kod starog grada Zrinskih.

Ipak, izlivanje Une u Hrvatsku Kostajnicu se ne očekuje, javili su hrvatski mediji.

Inače, vodeni talas Kupe iz Karlovca se u Sisku očekuje u sredu ujutru, ali službe odbrane od poplava ne očekuju veće probleme s obzirom na to da, kako se navodi Sava uzvodno od Siska nije visoka.

U Hercegovini je, nakon višednevnih padavina, povećan vodostaj gotovo svih reka i njihovih pritoka, a stari deo Mostara je poplavljen. U Mostaru je zabeležen veliki vodostaj Neretve, ali i Radobolje. Stari grad je pod vodom, a meštani kažu da ovakve poplave ne pamte.

"Ovoliku količinu vode kada Stari grad pliva, nisam video. Ovo je prvi put da se ovakvo nešto događa", rekao je jedan od meštana, preneli su hercegovački mediji. Na području Čapljine i Stoca još je veliki vodostaj Bregave, Neretve, Trebižata i Krupe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track