Bratu južnokorejskog predsednika 2 godine zatvora

Bratu južnokorejskog predsednika 2 godine zatvora

Planeta -
Sud u Seulu je naredio da Li Sang-deuk plati kaznu od 700.000 dolara za koliko je utvrđeno da je primio kao mito od bankara i biznismena

SEUL - Južnokorejski sud osudio je danas starijeg brata predsednika Li Mjung-baka na dve godine zatvora posto je utvrdio da je odgovoran za korupciju.

Sud u Seulu je takođe naredio da Li Sang-deuk (77) plati kaznu od 750 miliona vona (700.000 dolara) za koliko je utvrđeno da je primio kao mito od bankara i biznismena. Li, koji je u šest navrata bio poslanik, uhapšen je u julu prošle godine pod optužbm za zloupotrebe dužnosti i pomaganje bankama u problemu da izbegnu reviziju poslovanja.

Njegove aktivnosti dovođene su u vezu sa velikim korupcionaškim sklandalom s početka 2011. kada su četiri štedionice obustavile rad po nalogu vlasti zbog nedovoljne likvidnosti. To je izazvalo dodatne istrage i kontrolu južnokorejskih banaka.

Do sada je 16 štedionica suspendovano, a četiri bankara su izvršila samoubistva, podseća AFP.Li je bio najveći finansijski darodavac u predsedničkoj izbornoj pobedi njegovog brata 2007. ali kritičari kažu da je zatim pokušao da obezbedi što više uticaja nad državnim poslovima.

Današnja presuda je i velika sramota za predsdnika Lija koji se već morao da izvinjava zbog serije korupcionaških slučajeva u koje su bili umešani njegovi bliski saradnici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja