Eštonova: Ne zaboraviti genocid i sprečiti da se ponovi

Eštonova: Ne zaboraviti genocid i sprečiti da se ponovi

Planeta -
Ne samo da se sećamo zločina iz prošlosti, već da se posvetimo borbi protiv svih zločina iz mržnje i da branimo osnovna prava i slobode u našem vremenu, zaključila je visoka predstavnica EU

BRISEL - Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je povodom Međunarodnog dana sećanja na holokaust da se genocid nikada ne sme zaboraviti i da se mora sprečiti da se ponovi.

"Moramo se podsetiti da ovaj zločin nije izvršila grupica pojedinaca", rekla je Eštonova i dodala da su "mnogi učestvovali, a još veći broj je tolerisao" istrebljenje više od šest miliona Jevreja u Drugom svetskom ratu.

Ešton je rekla da je današnji dan istovremeno i prilika da se oda počast onima koji su uprkos rizicima spasavali komšije i koji su se žrtvovali da bi zaštitili sugrađane.

"To je lekcija koja nas mora voditi: ne samo da se sećamo zločina iz prošlosti, već da se posvetimo borbi protiv svih zločina iz mržnje i da branimo osnovna prava i slobode u našem vremenu", zaključila je Eštonova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track