RATNO IME: Volgograd 6 dana godišnje Staljingrad!
Foto: Rojters

Staljingradska bitka

RATNO IME: Volgograd 6 dana godišnje Staljingrad!

Planeta -
Volgograd će u subotu biti domaćin velike svečanosti povodom 70 godina od kada su, 2. februara 1943. godine, nacističke snage predvođene feldmaršalom Fridrihom fon Paulusom predale sovjetima

VOLGOGRAD - Gradski oci Volgograda izglasali su danas, povodom 70. godišnjice poraza nacista u bici za Staljingrad, najvećoj u Drugom svetskom ratu, predlog da tokom šest dana u godini grad nosi "ratno" ime.U slavu velike pobede u jednoj od najvećih bitaka u istoriji ratovanja u kojoj je tokom 200 dana učestvovalo više od 2,5 miliona vojnika sa oko 20.000 topova, 2.000 tenkova i 2.000 aviona, zvaničnici su odlučili da grad nosi ime Staljingrad tokom šest komemorativnih dana, uključujući i 2. februar kada su se nacističke snage predale Crvenoj armiji i 9. maja na Dan pobede, prenose ruske agencije.

Odluka je doneta posle "brojnih zahteva učesnika Drugog svetskog rata", rekao je član gradske skupštine Sergej Zabedenov a prenosi AFP.

"Poslanici su odlučili da ime "grada heroja Staljingrada" bude simbol Volgograda. Moćićemo ovaj simbol da zvanično koristimo i u našim govorima na masovnim okupljanjima", dodao je on.

Aktivisti u Rusiji, poput grupe Memorijal koja se bori za očuvanje istorijskog sećanja, žalili su se da se rusko društvo još nije suočilo sa zločinima Staljina, naročito onim počinjenim tokom čistki tridesetih godina prošlog veka.Volgograd će u subotu biti domaćin velike svečanosti povodom 70 godina od kada su, 2. februara 1943. godine, nacističke snage predvođene feldmaršalom Fridrihom fon Paulusom predale Sovjetima.

Staljingradska bitka i dalje izaziva ponos kod Rusa a ime grada ima pozitivne asocijacije i pored Staljina.Neke kontroverznije grupe tražile su da grad trajno bude preimenovan u Staljingrad. Pedeset hiljada ljudi potpisalo je peticiju koja je prosleđena predsedniku Vladimiru Putinu u kojoj traže da se grad preimenuje u Staljingrad. Peticiju je poklrenula ruska Komunistička partija.Ovaj industrijski grad nazvan je Volgograd 1961. pošto je Hruščov otkrio staljinističke čistke i nasilnu kolektivizaciju. Ime Staljingrad bilo je u upotrebi od 1925.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja