PUMPADŽIJA: Ivan Čermak kupio pumpu od OMV

Od zločinca do biznismena

PUMPADŽIJA: Ivan Čermak kupio pumpu od OMV

Planeta -
U trci za kupovinu OMV u Hrvatskoj bili i Naftna industrija Srbije, Ina, slovenački Petrol, kao i ruski Zarubežnjeft i Gasprom

ZAGREB - Autrijski OMV prodao je ekspozituru u Hrvatskoj firmi Kroduks (Crodux) generala u penziji Ivana Čermaka, saopštila je danas ta austrijska kompanija. Čermak je zajedno s generalima Antom Gotovinom i Mladenom Markačem, bio optužen za ratne zločine tokom i posle akcije Oluja 1995. godine, a Haški tribunal ga je oslobodio krivice.

Apelaciono veće kasnije je krivice oslobodilo i Gotovinu i Markača, koji su provostepenom presudom bili osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora. Uz 62 benzinske pumpe, Kroduks će preuzeti i svih 63 zaposlenih, kao i lokalnu glavnu kancelariju OMV Hrvatska d.o.o. u Zagrebu, navodi se u saopštenju austrijske naftne kompanije koje su preneli hrvatski mediji.

Udeo OMV na tržištu Hrvatske iznosi oko 13 odsto. Vrednost transakcije nije objavljena, a hrvatski mediji pišu da se procenjuje da je poslovanje OMV u Hrvatskoj vredno 150 miliona evra. Prema navodima lokalnih medija, u trci za kupovinu OMV u Hrvatskoj bili su i Naftna industrija Srbije, hrvatska naftna kompanija Ina, slovenački Petrol, kao i ruski Zarubežnjeft i Gasprom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track