STRAVIČNO: Žena oslepela zbog kontaktnih sočiva

Pretrpela stravične muke

STRAVIČNO: Žena oslepela zbog kontaktnih sočiva

Planeta -
Britanka Žaki Stoun ostala bez levog oka jer su joj gljivice fusarijum pojele 70 očnih nerava i doktori su morali da ga amputiraju

LONDON - Stravično.Britanka Žaki Stoun (42) ostala je bez levog oka jer su joj gljivice fusarijum iz kontaktnog sočiva pojele 70 očnih nerava. Doktori su morali da joj izvade oko da joj agresivne gljivice ne bi napale mozak, od čega bi profesorka matematike najverovatnije umrla.Naime, Žaki Stoun je u maju 2012. preko interneta kupila jedna od najpopularnijih jednokratnih kontaktnih sočiva „dejliz“ kompanije „Alkon“ i već posle jednog dana korišćenja vid joj se pogoršao. Kada su bolovi u oku postali nepodnošljivi, Stounova je otišla u bolnicu Brumfild u gradu Helmsford, gde su joj lekari dali kapi za oči, lekove protiv bolova i poslali je kući. Majka dvoje dece vratila se u bolnicu sutradan jer nije mogla da podnese bolove i od tada je na preglede i lečenje išla svakodnevno. Tek kada je u junu otišla u očnu kliniku u Londonu, doktori su joj rekli da u njenom oku cveta retka gljivica fusarijum, ali je već kasno jer je agresivni parazit pojeo 70 očnih nerava. Posle 22 operacije i 17 meseci provedenih u bolnici, lekari su morali da joj izvade levo oko da se opaka gljivica ne bi proširila na mozak.- Doktori u Londonu pokušali su sve da bi mi spasli oko, ali je gljivica bila skoro neuništiva. Mogla je da me ubije. Ni dve transplantacije rožnjače nisu dale rezultat jer se parazit duboko ukorenio. Više od 20 godina nosim kontaktna sočiva i uvek perem ruke kada ih stavljam ili skidam, jednostavno ne rizikujem - rekla je Žaki.Profesorka sada nosi privremeno veštačko oko i priprema se da tuži kompaniju „Alkon“, proizvođača kontaktnih sočiva „dejliz“, kao i obe bolnice zbog nemara.- Ljuta sam na njih jer, da su mi u prve dve nedelje dali odgovarajuće kapi, ozdravila bih i ne bih postala invalid - rekla je Žaki.

Alkon odbacuje optužbeKompanija „Alkon“, koja svoje proizvode prodaje u više od 180 zemalja širom sveta, uključujući Srbiju, tvrdi da njihova sočiva nisu uzrok problema.- Nakon detaljne istrage ustanovili smo da sočiva „dejliz“ nisu mogla da izazovu pojavu gljivice fusarijum. Saosećamo sa Žaki Stoun, ali odbacujemo optužbe da je zbog našeg proizvoda izgubila oko - stoji u saopštenju kompanije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track