KORUPCIJA: Ahmadinežad pustio dokazni audio snimak

Optužio najljućeg rivala

KORUPCIJA: Ahmadinežad pustio dokazni audio snimak

Planeta -
Obraćajući se parlamentu Ahmadinežad poslanicima pustio snimak razgovora sa bratom predsednika parlamenta na osnovu kog se vidi "da je cela porodica umešana u korupciju"

TEHERAN - Iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad optužio je porodicu predsednika parlamenta Alija Laridžanija za korupciju, čime se dugotrajno rivalstvo između dve najmoćnije ličnosti iranske politike pretvorilo u lični obračun, nekoliko meseci pred izbore.

Obraćajući se parlamentu kako bi stao u odbranu jednog svog ministra, Ahmadinežad je poslanicima pustio snimak razgovora sa bratom predsednika parlamenta na osnovu kog se vidi, kako je rekao, da je cela porodica umešana u korupciju. Snimak se, međutim, veoma loše čuo, a Ahmadinežad je sam pročitao, kako je rekao, njegov sadržaj, javio je Rojters.

Predsednik parlamenta Ali Laridžani jedan je od vodećih kandidata koji bi mogao da zameni Ahamdinežada nakon izbora u junu, ali bi korupcionaški skandal mogao da ugrozi njegove šanse. Za vreme Laridžanijevog mandata, parlament je bio neprijateljski raspoložen prema Ahmadinežadu, a danas je izglasao da se razreši dužnosti ministar rada Abdolreza Šeikholeslami zbog odluke da na novi posao imenuje bivšeg tužioca Saida Mortazavija, optuženog za povezanost sa slučajevima smrti zatvorenika.

Laridžani je uzvratio Ahmadinežadu, poričući optužbe za korupciju, a njegov brat Fazel rekao je da će uložiti tužbu protiv Ahmadinežada i Mortazavija zbog "širenja laži i remećenja javnog reda". Na čelu iranskog pravosuđa nalazi se treći od braće Laridžani - Sadek.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track