Narod u Meksiku ustao protiv mafije

Narod u Meksiku ustao protiv mafije

Planeta -
Stanovnici Meksika, gde besne oružani sukobi bandi, organizovali se u narodnu policiju, koja se bori s pljačkašima, otmičarima i ubicama

MEKSIKO SITI - Uzeli stvari u svoje ruke.Stanovnici brdovite države Gverero u Meksiku ustali su protiv mafijaša koji haraju njihovom zemljom jer vlast ne može da ih zaštiti od njih. S mačetama i zarđalim pištoljima u rukama, farmeri, vlasnici prodavnica i drugi meštani od januara čine neobičnu grupu maskiranih muškaraca koja sebe naziva „narodnom policijom“, a koja sudi svima onima što nedužno stanovništvo muče raznim iznudama, otmicama i krađama.Brojne mafijaške bande ogroman su problem Meksika. Samo u prethodnih nekoliko godina više od 70.000 ljudi pobijeno je u različitim mafijaškim obračunima i oružanim sukobima, a Akapulko, nekada najpopularnije letovalište na svetu, danas je poznato upravo po kriminalnim radnjama, pljačkama, otmicama. Prošle godine on je dobio neslavnu titulu grada s najvećom stopom ubistava u Meksiku. Policija na sve to ne reaguje, pa je stanovništvu tog kraja, ali i istočnog brdovitog dela zemlje, preostalo samo da se bori za sebe.

- Mi ne tražimo anarhiju i ne želimo da preuzmemo pravdu u svoje ruke, već da nađemo način kako da se izbavimo iz problema koje imamo. Vlada nas ne podržava, pa smo odlučili da se oslobodimo ovih životinja - rekao je jedan pripadnik narodne policije.Oni se okupljaju u manje grupe, maskiraju se tako što na glave navlače majice sa isečenim prorezima za oči, a od naoružanja koriste ono što imaju kod kuće. Lice skrivaju da bi izbegli osvetu prijatelja zatočenika ili vladinih institucija.Iako imaju mnogo uspeha u lovu na kriminalce, rad narodne policije nailazi na osudu onih koji smatraju da će to samo još više povećati intenzitet sukoba u zemlji. Problem je i to što na ulicama sada ima previše oružja, što ugrožava decu, a mnoge od njih roditelji ne puštaju u školu.

Oko za oko, zub za zubPripadnici narodne policije imaju mnogo uspeha u lovu na kriminalce, ali još razmatraju šta da rade s njima. Naime, oni još nisu odlučili da li će bandite da predaju krivičnim sudovima zemlje ili će sami da ih kažnjavaju po sopstvenom zakonu. Neki od njih smatraju da treba da zakon potpuno preuzmu na sebe i prestupnike kažnjavaju u skladu sa zločinom.

- Ako su silovali, onda ih treba silovati, da vide kako je. Ako su ubili, jasno je koja je kazna - istakla je Odila Gonzales Rios, koja nadgleda narodne policijske snage u naselju Kopala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track