NAJVEĆA UVREDA: Cipelom i na Ahmadinedžada

Napad salafista

NAJVEĆA UVREDA: Cipelom i na Ahmadinedžada

Planeta -
Ubio si našu braću, uzviknuo je jedan od "napadača". Jedna cipela pogodila je pripadnika službe obezbeđenja

KAIRO - Grupa salafista gađala je u Kairu cipelama iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada koji se nalazi u istorijskoj poseti Egiptu, prenosi američka TV mreža Si-En-En (CNN) i podseća da je reč o najvećoj uvredi u muslimanskom svetu.Si-En-En navodi da je snimku agencije Anadolije prikazan nasmejani Ahmadinedžad koji se rukuje sa okupljenom masom koja je došla da ga pozdravi u Kairu da bi u jednom trenutku najmanje jedan muškarac bacio cipelu na iranskog predsednika.To isto je učinilo još nekoliko muškaraca, saopštio je egipatski tužilac.

"Ubio si našu braću", uzviknuo je jedan od "napadača", prenela je Anadolija, navodeći da je jedna cipela pogodila pripadnika službe obezbeđenja.

Za sinoćnji napad na Ahmadinedžada uhapšena su četvorica muškarca koja su potom puštena na uslovnu slobodu, uz plaćenu kauciju od po 75 dolara za svakog.

Prema egipatskom tužiocu, iza napada stoje salafisti koji slede sunitsku muslimansku doktrinu i suprotstavljaju se ideji da se šiitski muslimani mešaju u politička dešavanja u Egiptu.Oni optužuju Iran da finansiraju šiite da šire šiitsku doktrinu u Egiptu, u kome su suniti većina.

Ahmadinedžadova poseta Egiptu je prva poseta iranskog predsednika Egiptu od Islamske revolucije 1979. godine.

http://www.youtube.com/watch?v=TaLCKY8FRoI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track