Ahmedinežad: Iran spreman da uništi Izrael

Sastanak u Kairu

Ahmedinežad: Iran spreman da uništi Izrael

Planeta -
Naše snage mogu da zaplaše svakog agresora i navedu ih da plate, preneli su izraelski mediji izjavu iranskog šefa države

KAIRO, TEL AVIV - Iranski predsednik Mahmud Ahmenidinežad zapretio je danas da je Iran spreman da uništi Izrael ako napadne neku od islamskih zemalja. Zvanična egipatska novinska agencija prenela je da je on precizirao da je za to spreman iranski narod.

"Cionisti se nadaju da napadnu Iran, ali se plaše posledica. Naše snage mogu da zaplaše svakog agresora i navedu ih da plate", preneli su izraelski mediji izjavu Ahmedinežada.

On se danas u Kairu sastao sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom na marginama samita Organizacije islamske saradnje. U intervjuu za iransku televiziju "Al Alam" Abas se zahvalio Ahmedinežadu na podršci njegove zemlje za palestinsko članstvo u UN. Ahmedinežad i Abas su se prethodno sastali pre pola godine u Teheranu na konferenciji Pokreta nesvrstanih.

Egipatski predsednik Muhamed Morsi rekao je na ostvaranju današnjeg samita da je jedan od najvećih izazova sa kojim se suočavaju muslimanske zemlje palestinsko pitanje, za koje je rekao da je kamen temeljac za uspostavljanje stabilnosti i sigurnosti u regionu. On je dodao da je Egipat posvećen borbi palestinskog naroda da postigne nezavisnost."Egipat je pomogao braći u pojasu Gaze i zaustavio brutalnu agresiju", rekao je Morsi, aludirajući na novembarski osmodnevni sukob Hamasa i izraelske vojske.

On je takođe čestitao Palestincima na unapređenju njihovog statusa u svetskom telu i pozvao međunarodnu zajednicu da okonča nelegalno naseljavanje, aludirajući na širenje jevrejskih naselja na okupiranim terirorijama. Kazao je i da da neće biti mira dok se Palestincima uskraćuju njihova prava. Ranije danas egipatski dnevnik "Al Ahram" javio je da je Ahmedinežad ponudio da podeli s Egiptom iskustvo u razvoju nuklearnog programa. On je ponovio da Iran ne razvija ofanzivno nukleano oružje i da Teheran nije pretio da napadne cionistički entitet. "Svet mora tretira Iran kao nuklearnu silu koja moze da upotrebi svoje vojne sposobnosti za odbrambene svrhe", kazao je Ahmedinežad.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track