Vatra u Damasku: Borbe pred Asadovim vratima

Rat u Siriji

Vatra u Damasku: Borbe pred Asadovim vratima

Planeta -
Istovremeno ponuda za dijalog koju je vođa sirijske opozicije Ahmed Moac al Katib uputio vlastima je izgleda dovedena u pitanje posle njegovog ultimatuma. Katib je tražio da se do nedelje oslobode svi zatvorenici koje drži režim ili povlači svoju ponudu za dijalog

BEJRUT - Okršaji između pobunjenika i snaga predsednika Bašara al Asada jačaju u oblasti Damaska, dok je vođa opozicije dao sirijskom predsedniku ultimatum da prihvati njegovu ponudu za dijalog. U borbama oko glavnog grada poginulo je više od 60 ljudi.

Sukobi su izbili u Kabunu, na istoku gde je vojska poslala pojačanja, javila je Siriska opservatorija za ljudska prava (OSDH). Vojska je "odlučna da uguši terorizam oko glavnog grada i u velikim gradovima" i javlja da je "ubijeno desetine terorista koji su sanjali da će napasti Damask i u njega ući", navodi list Al Vatan blizak vlastima.

U kvartu Kabun u Damasku šestoro ljudi je poginulo, uključujući troje dece kada su dve granate su pale na jednu autobusku stanicu, javili su OSDH i sirijska televizija. U središtu zemlje režimske snage povratile su kontrolu nad mestom Karnazom, koje se nalazi u provinciji Hama, a bilo je u rukama pobunjenika od decembra.

Istovremeno ponuda za dijalog koju je vođa sirijske opozicije Ahmed Moac al Katib uputio vlastima je izgleda dovedena u pitanje posle njegovog ultimatuma. Katib je tražio da se do nedelje oslobode svi zatvorenici koje drži režim ili povlači svoju ponudu za dijalog.

Učesnici samita Organizacije islamske saradnje (OIC) su na završetku skupa u Kairu podržali "mirno rešenje" sirijske krize kroz "ozbiljan dijalog" između opozicije i predstavnika režima.

Članice OIC su se založile za ozbiljan dijalog opozicione koalicije i predstavnika vlade koji veruju u političke promene i koji nisu direktno umešani u represiju, rekao je agenciji Frans pres Tarek Ali Bahit, portparol organizacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track