Hrvati povlače zatrovano mleko i konzerve tunjevine

Opasno po zdravlje

Hrvati povlače zatrovano mleko i konzerve tunjevine

Planeta -
Aflatoksin M1 (AFM1) koji se u mleku javlja zavisno od prehrane mlečnih krava, opasan je i potencijalno kancerogen za ljude. Veći je problem tunjevina koja predstavlja rizik za zdravlje, naročito onih potrošača koji ne podnose histamin

ZAGREB - Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede naredilo je povlačenje iz prodaje četiri vrste trajnog mleka koje proizvode zagrebački "Dukat" i varaždinska "Vindija" zbog prisustva aflatoksina, kao i konzerve tunjevine "Rial" zbog visokog nivoa histamina.

Iz prodaje se povlače "Vindijino" trajno mleko sa 2,8 odsto mlečne masti, u pakovanju od litra, "Vindijino" UHT (homogenizovano i sterilizovano) mleko sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od litra, "Dukatovo" trajno mleko sa 2,8 odsto mlečne masti, u pakovanju od pola litra i "Dukatovo" trajno mleko "Lagano jutro" sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra.

Povlačenje mleka je na HRT-u komentarisao toksikolog Radovan Fuks koji je godinama radio kao ekspert Svetske zdravstvene organizacije upravo na određivanju dozvoljenih koncentracija toksina u hrani.

Rekavši da nema mesta panici, ali da je dobro što je mleko povučeno iz upotrebe, Fuks je naglasio da količine aflatoksina minimalno odstupaju od dozvoljenih.

"Evropska unija ima stroge kriterijume što se tiče koncentracije aflatoksina M1 u mleku, a u Hrvatskoj je dozvoljena koncentracija 0,05 mikrograma po litru mleka, dok je u SAD deset puta veća i iznosi 0,5 po litru", rekao je Fuks.

Aflatoksin M1 (AFM1) koji se u mleku javlja zavisno od prehrane mlečnih krava, potencijalno je kancerogen za ljude, pa njegovo prisustvo u mleku i mlečnim prerađevinama predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje.O minimalnim odstupanjima aflatoksina od dozvoljenih javilo je i ministarstvo poljoprivrede.

Veći je problem s konzervama tunjevine "Rial" koju je trgovačka kompanija "Konzum" uvezla iz Tajlanda. Konzerve od 160 grama proizvedene su u oktobru 2012, a sadrže prevelike količine histamina.

Kako su javili iz ministarstva, ta tunjevina predstavlja rizik za zdravlje potrošača, a naročito za lica koje ne podnose histamin i proizvode od ribe i decu i trudnice, jer konzumacija može da dovede do nastanka akutnih alergijskih reakcija.

Ovo nije prvi put da se konzerve tunjevine iz Tajlanda, uglavnom, zbog viška histamina, povlače sa hrvatskog tržišta."Konzum" je saopštio da je počeo da povlači sporni proizvod iz rafova prodavnica.

BiH zabranila uvoz mleka "dukat" i "vindija"Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarija za veterinarstvo danas su zabranili uvoz mleka hrvatskih proizvođača "Dukat" i "Vindija" u kojem je pronađen kancerogeni sastojak aflatoksin.

U Srbiju nije uvožena sporna tunjevina iz Hrvatske

Konzerve tunjevine “Rial”, za koju je u Hrvatskoj utvrđeno da ima visoki nivo histamina, ove godine nisu uvožene u Srbiju, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Od proizvođača iz Tajlanda, koji proizvodi pomenutu tunjevinu, uvezena je jedino tuna u salamuri “K plus” - lot 11243, koja je u Srbiju ušla 25. januara ove godine i tada je kontrolom ustanovljeno da histamina nema, naveli su u ministarstvu.Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede naredilo je povlačenje konzervi tunjevine "Rial", koju je trgovačka kompanija "Konzum" uvezla iz Tajlanda, zbog visokog nivoa histamina. Konzerve od 160 grama proizvedene su u oktobru 2012.Kako su javili iz hrvatskog ministarstva, ta tunjevina predstavlja rizik za zdravlje potrošača, a naročito za osobe koje ne podnose histamin i proizvode od ribe, kao i za decu i trudnice, jer konzumacija može da dovede do nastanka akutnih alergijskih reakcija.

To nije prvi put da se konzerve tunjevine iz Tajlanda, uglavnom, zbog viška histamina, povlače sa hrvatskog tržišta."Konzum" je saopštio da je počeo da povlači sporni proizvod iz rafova prodavnica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track