Grom udario baziliku svetog Petra kad je papa rekao da odlazi!
Foto: Rojters

Znak s neba

Grom udario baziliku svetog Petra kad je papa rekao da odlazi!

Planeta -
Iste večeri Rim je pogodila oluja s jakom kišom, a grom kupolu tog zdanja

VATIKAN - Znak s neba!

U Vatikanu se juče dogodilo nezapamćeno - pošto je poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI objavio da odlazi jer više nema snage za tu službu, baziliku svetog Petra pogodio je grom?!

Iste večeri Rim je pogodila oluja s jakom kišom, a grom je udario u kupolu bazilike.

On je prvi papa koji posle 600 godina svojom voljom odlazi sa te dužnosti tako da je reč o presedanu. Njegova odluka šokirala je milione vernika iako je naglasio da to radi za dobrobit crkve.

Međutim, mnogi nisu poverovali u to pa i sad veruju da je posredi nešto drugo.

Odluku je prvo saopštio kardinalima a pošto je to uradio na latinskom neki od njih u prvi mah nisu ni razumeli šta je rekao, objavio je hrvatski portal 24sata. Oni koji su razumeli, ostali su u šoku. Kardinali su već objavili da moraju da delaju veoma brzo i da ne bi trebalo dočekati Uskrs bez novog poglavara.

Papin oproštaj od vernika 27. februaraPapa Benedikt Šesnaesti oprostiće se 27. februara sa vernicima na Trgu Svetog Petra, saopštio je danas portparol Vatikana, otac Federiko Lombardi. "Poslednje papino obraćanje javnosti biće 27. februara na Trgu Svetog Petra, pošto će tamo biti mnogo ljudi" i kako bi papa mogao da pozdravi vernike, objasnio je Lombardi na konferenciji za novinare u Vatikanu. Otac Lombardi je istakao da nikakva posebna manifestacija nije predviđena za odlazak pape, koji ga je juče najavio za 28. februar, u 19 sati po srednjoevropskom vremenu. Papa će sa funkcije otići u to doba "pošto je to obično vreme u kojem Sveti otac završava uobičajen radni dan", dodao je. Misa predviđena za 13. februar, na dan početka Velikog posta, u crkvi Svete Sabine prebačena je u Baziliku Svetog Petra "pošto u njoj ima znatno više mesta", kazao je Lombardi. "Mnogi vernici želeće da dođu da se mole sa Svetim ocem. Toj misi prisustvovaće i veliki broj kardinala", dodao je. Do kraja vladavine Benedikta Šesnaestog, "to će biti poslednja velika proslava u crkvi Svetog Petra u prisustvu javnosti i velikog broja kardinala", objasnio je. Do odlaska sa funkcije, papa će poštovati sve ranije preuzete obaveze, uključujući susrete za više šefova država, među kojima su predsednici Gvatemale i Rumunije.

Vatikan priznao: Papa ima ugrađen pejsmejker

Vatikan je danas prvi put priznao da papa Benedikt XVI već godinama ima ugrađen pejsmejker i da je pre nekoliko meseci u tajnosti prošao medicinsku proceduru zamene baterije.Portparol Vatikana Federiko Lombardi rekao je da je Benedikt ugradio pejsmejker odavno, pre nego što je 2005. postao papa, i najnoviju medicinsku proceduru ocenio kao rutinsku.To je prvi put da je Vatikan pomenuo da papa ima ugrađen pejsmejker, prenela je agencija AP.Italijanski dnevnik Sole 24 je objavio da je baterija papinog pejsmejkera zamenjena pre manje od tri meseca u jednoj bolnici u Rimu i da papa nije zbog toga propustio nijedno pojavljivanje u javnosti, prenosi Tanjug.

http://www.youtube.com/watch?v=hZL0Z2nV3cU
http://www.youtube.com/watch?v=48ysViPQ_dA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja