Najnovije vesti

Putin zabranio zvaničnicima račune u inostranstvu
Foto: Reuters

Nema više švajcaraca

Putin zabranio zvaničnicima račune u inostranstvu

Planeta
"Kako možete verovati zvaničnicima ili političarima koji govore o prednostima Rusije, a pokušavaju da zadrže svoj novac u inostranstvu", kazao je Putin

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin podneo je danas predlog zakona kojim bi članovima Vlade i drugim visokim zvaničnicima bilo zabranjeno da imaju račune u bankama u inostranstvu, i vlasništvo u inostranim fondovima, saopštio je danas Kremlj.

Predlog zakona odnosi se i na supruge i maloletnu decu zvaničnika. U saopštenju se navodi da je cilj takvih mera "zaštita nacionalne bezbednosti, uspostavljanje reda u lobiranju, povećanje investicija u nacionalnu ekonomiju i povećanje efikasnosti antikorupcijskih napora".

Putin je takav potez najavio još u govoru decembra prošle godine, u okviru napora da zvaničnici preuzmu odgovornost pred građanima.

"Kako možete verovati zvaničnicima ili političarima koji govore o prednostima Rusije, a pokušavaju da zadrže svoj novac u inostranstvu", kazao je Putin tom prilikom.

Predlog zakona ruskim zvaničnicima ne zabranjuje da poseduju nekretnine u inostranstvu, ali ih obavezuje da ih prijave u izveštajima o prihodima i imovinskom stanju. Ne zna se kada će Duma razmatrati predlog zakona, ali se očekuje da to bude ubrzo.

Zvaničnici bi po donošenju takvog zakona imali tri meseca da zatvore račune u bankama u inostranstvu i prodaju svoje akcije.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...