Analitičari: Ko može da zaustavi Pjongjang

I Kinezi nemoćni

Analitičari: Ko može da zaustavi Pjongjang

Planeta -
Jutrošnja nuklearna proba u Severnoj Koreji, jačine od deset kilotona, duplo je jača od one iz 2009. godine, i deset puta moćnija od probe iz 2006. godine

VAŠINGTON - Dok Severna Koreja čini stalan napredak ka stvaranju nuklearnog oružja, nije jasno da li međunarodna zajednica ili Kina, koja je njen najveći trgovinski partner i saveznik, imaju dovoljno uticaja da to zaustave, smatraju analitičari.

JuEsEj Tudej (USA Today) prenosi reči Roberta Avagiana, istraživača u Institutu za nauku i međunarodnu bezbednost, koji kaže da prema seizmičkim podacima, Pjongjang dobro napreduje ka stvaranju nuklearne bombe. Jutrošnja nuklearna proba u Severnoj Koreji, jačine od deset kilotona, duplo je jača od one iz 2009. godine, i deset puta moćnija od probe iz 2006. godine. Bomba bačena na Hirošimu bila je jačine od 12 do 20 kilotona, objašnjava Avagian.

Slično smatra i Džejms Ekton iz Karnegi centra za međunarodni mir, i dodaje da je situacija takva da čak i Kina, koja je prvi trgovinski partner Severne Koreje i njen politički patron, sada ima mali uticaj na odluke koje se donose u prestonici te zemlje.

Severnokorejska ekonomija je toliko ekstremno izolovana i fokusirana sama na sebe da ni Kina tu nema većeg uticaja, dodao je ovaj analitičar. Profesor Ju Čung Sik, politički ekspert sa šangajskog Univerziteta za međunarodne studije, ističe da nestaje uticaj Kine na Severnu Koreju. Kina danas ima manje uticaja na Pjongjang, nego ranije, navodi kineski profesor.

Međutim, Džejms Ekton, smatra da čak i da Kina ima veći uticaj, ona ga ne bi previše koristila, prvenstveno iz straha da se ne sruši režim u Severnoj Koreji. Kina vidi Severnu Koreju kao svog saveznika i glavnu prepreku za dolazak američkih trupa do njene granice.Analitičar Ekton dodaje da je granica između Kine i Severne Koreje veoma porozna, i da ako Kina uvede neku vrsta sankcija, roba i ljudi će i dalje slobodno prolaziti na toj teritoriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track