KRILI BOLEST: Papi otkazuje srce?

Benedikt XVI povukao se zbog bolesti

KRILI BOLEST: Papi otkazuje srce?

Planeta -
Vatikan priznao da poglavar Rimokatoličke crkve odavno ima ugrađen pejsmejker, a da je pre tri meseca ponovo operisan

RIM - Vešto krili bolest.Papa Benedikt XVI povući će se 28. februara s te pozicije zbog bolesti. Vatikan je juče prvi put priznao da poglavar Rimokatoličke crkve već dugo ima ugrađen pejsmejker na srcu, a da je pre tri meseca ponovo bio na operaciji. Zvaničnici, međutim, i dalje negiraju da je papa bolestan, već čvrsto stoje iza toga da će se on povući zbog starosti, iako to nije karakteristično za tu funkciju.Samo je starPortparol Vatikana Federiko Lombardi rekao je da je Benedikt ugradio pejsmejker odavno, pre nego što je 2005. postao papa i da je nedavno u tajnosti prošao medicinsku proceduru zamene baterije. On je tu novu operaciju nazvao rutinskom.- Ponavljam već što je u ponedeljak rečeno. Papa nije oboleo od teže bolesti, već je razlog njegovog odlaska starost i to što je oslabio. Papa je to jasno i rekao. Čuo sam da neki govore kako je imao problema sa srcem i da je bio na operaciji. To je istina, papa već godinama ima ugrađen pejsmejker. Ipak, to nije razlog odlaska, iako je pre tri meseca bio na operaciji u rimskoj bolnici - rekao je Lombardi.Međutim, pejsmejker je u stvari regulator srčanog ritma i koristi se u slučajevima kad je srce oslabljeno. To je trajni regulator ritma rada srca, odnosno električni stimulator, koji se uključuje u trenucima kad ne može da pumpa krv.Neobičan potezPapa Benedikt XVI je, inače, pre dva dana najavio da se povlači, što nije svojstveno crkvenim poglavarima, koji su obično na tim funkcijama do smrti. U prilog tome ide i to što se poslednji put jedan papa povukao pre 600 godina. U pitanju je bio Grgur XII, koji je to uradio jer su postojala dva retendenta na njegovo mesto.

Grom pogodio Baziliku Svetog PetraNakon što je poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI objavio u ponedeljak tačno u podne da odlazi jer više nema snage za tu službu, u Baziliku Svetog Petra u Vatikanu navodno je udario grom. Po društvenim mrežama pojavila se fotografija kako munja udara u kupolu crkve, a objašnjeno je da je iste večeri Rim pogodila velika oluja s jakom kišom. Mnogi su taj prirodni fenomen shvatili kao upozoravajuću poruku Boga.

Simbolika 11. februaraPapa Benedikt XVI šokantnu vest o otkazu objavio je upravo 11. februara, jer se na taj dan Blažena Devica Marija prvi put ukazala četrnaestogodišnjoj devojčici Bernadet Subiru u gradiću Lurdu u južnoj Francuskoj 1858. Devica Marija je i zaštitnica bolesnih, a prema nekim verovanjima, starost se smatra bolešću.

Ide u samostanBenedikt XVI će se nakon 28. februara povući u letnju papinsku rezidenciju Kastel Gandolfo i tamo čekati završetak renoviranja samostana Mater Eklesija u Vatikanu, gde bi trebalo da mu bude stalno boravište u penziji, rekao je portparol Vatikana Federiko Lombardi. On je dodao da će se papa vratiti svom pravom imenu - Jozef Racinger.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track