Albanci osuđeni u Jemenu zbog trgovine oružjem

Poslati u zatvor

Albanci osuđeni u Jemenu zbog trgovine oružjem

Planeta -
Trojica albanskih mornara osuđeni su na po šest godina zatvora nakon što je na njihovom brodu pronađen tovar od 179,5 tona municije

ADEN - Sud u Jemenu osudio je trojicu albanskih mornara na po šest godina zatvora zbog trgovanja vojnom opremom.

Trojica Albanaca uhapšena su u decembru u jugoistočnoj jemenskoj luci Mukala zbog toga što je na njihovom brodu pronađen tovar od 179,5 tona municije, i proglašeni su krivim za trgovanje vojnom opremom u Jemenu.

Brod koji je plovio pod zastavama Kenije i Moldavije došao je iz Crne Gore, rekali su izvori iz suda. Specijalni sud za pitanje terorizma u Mukali, glavnom gradu oblasti Hadramut, koji je sudio Albancima, takođe je odlučio da zapleni municiju i brod kojom je prevožena. Osuđeni, čije je suđenje počelo u januaru, rekli su da će se žaliti na presudu.

Oni su rekli da su pristali u Mukali, gde su uhapšeni, samo da bi napunili gorivo. Prema optužnici brod je skoro pet meseci bio usidren u međunarodnim vodama i u teritorijalnim vodama Jemena pre nego što je njegova posada uplovila u Mukalu da preda tovar "sumnjivim osobama ili nezakonitim grupama".

Jemenske vlasti su odvojeno javile da su 23. januara presreli brod sa tovarom oružja u teritorijalnim vodama Jemena. Oni su rekli da je brod dosao iz Irana i da je oružje namenjeno šitskim pobunjenicima na severu Jemena, što je Teheran demantovao.

Savet bezbednosti UN je u petak izrazio zabrinutost zbog izveštaja o isporuci oružja i novca Jemenu čiji je cilj da se "nanese šteta tranziciji" u zemlji gde u narodnoj pobuni postignut odlazak predsednika Alija Abdalaha Saleha, u februaru 2012. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track