Misisipi napokon ukinuo ropstvo

Zakasnili 147 godina

Misisipi napokon ukinuo ropstvo

Planeta -
Amandman iz 1865. kojim se ukida ropstvo Misisipi je odobrio 1995. godine, ali do 7. februara ove godine on nije bio ratifikovan

DŽEKSON - Američka država Misisipi 7. februara napokon je, sa 147 godina zakašnjenja, ratifikovala 13. amandman ustava kojim je još 1865. godine ukinuto ropstvo.Mediji navode da je parlament Misisipija ispravio ovaj propust nakon što je Ranjan Batra profesor neurobiologije i anatomije na Univerzitetu Misisipi, odgledao film Stivena Spilberga pod imenom "Linkoln", koji govori o naporima nekadašnjeg predsednika SAD da se ukine ropstvo.

Batra je o ovom problemu razgovarao sa kolegom Kenom Salivanom, koji je započeo istraživanje ove materije.Salivan je utvrdio da je država isprva odbila da glasa za zabranu ropstva, a da je amandman odobrila 1995. godine. Oba doma parlamenta su zatim prihvatila amandman, ali on nije bio ratifikovan.Salivan je zatim kontaktirao državnog sekretara Misisipija Delberta Hosmana koji je prihvatio da se previd ispravi, tako da je početkom meseca izvršena zvanična ratifikacija, čime je Misisipi postao poslednja država koja je prihvatila amandman o ukidajnu ropstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track