ZARAZA: Šuga se širi Balkanom!

Panika

ZARAZA: Šuga se širi Balkanom!

Planeta -
Samo od početka ove godine u regionu od bolesti koju izaziva parazit obolelo više od 200 ljudi. BiH i Crna Gora razmišljaju da zatvore škole kako bi sprečile epidemiju

MOSTAR - Jezivo.Zarazna kožna bolest šuga širi se Balkanom, a u regionu je od početka godine od nje obolelo čak više od 200 ljudi. Samo u januaru je na području Mostara u Bosni i Hercegovini registrovano oko 100 slučajeva, a u prethodnih mesec dana se i u Tuzlanskom kantonu zarazilo 19 osoba. Zaraza nije zaobišla ni Crnu Goru, gde je samo u Bijelom Polju obolelo 35 ljudi, dok je bolest otkrivena i kod četvoro dece iz đačkog doma „Dušan Marović“ u Baru.

Zbog ubrzanog i nekontrolisanog širenja zaraze kod najmlađih, vlasti tih država najavljuju mogućnost zatvaranja škola.Šef Higijensko-epidemiološke službe u Zavodu za javno zdravlje Hercegovačko-neretvanskog kantona Nermin Avdić rekao je da su zdravstvene institucije vrlo zabrinute zbog širenja šuge i da se strahuje zbog povećanog broja obolelih ljudi, naročito iz okoline Mostara.- Manje se vodi računa o higijeni, a to je plodno tlo za širenje zaraze. Tako se događalo da deca iz tih sredina donesu bolest u škole, koja se proširi i na ostale - rekao je Avdić.Iako postoje podaci o broju zaraženih, strahuje se da bi taj broj u ovom trenutku mogao da bude mnogo veći, jer se lekarima ne javljaju sve osobe koje imaju simptome ove zaraze. Takođe, pretpostavlja se da ima dosta obolelih u manje higijenskim i romskim naseljima, gde je stanovništvo posebno ugroženo.Inače, šuga se lako prenosi dodirom, pa se brzo širi najpre u okviru porodice, a zatim i van nje. Smatra se da je ona bolest prljavštine, ali stručnjaci ističu da u kontaktu sa zaraženom osobom veoma lako mogu da je dobiju i oni koji vode računa o higijeni.

Prenosi se dodirom♦ parazit se lako prenosi dodirom sa zaražene osobe na zdravu♦ prvi simptom bolesti je svrab u predelu šaka, posebno na području između prstiju, podlaktica, stomaka, unutrašnje strane butina i grudi♦ svrab je intenzivan tokom noći i u toplom prostoru, dok se tokom dana smanjuje♦ nastaju i specifični crveni osipi po koži♦ leči se pomoću emulzije benzil-benzoata, koja se jednom dnevno nanosi na kožuŠugarac je parazit

Šugu izaziva parazit šugarac, koji živi na koži sisara. Njegova veličina manja je od 0,5 milimetara. Ženka tog parazita u koži polaže 20 do 30 jaja, što izaziva jak svrab. Kod ljudi se najčešće smešta između prstiju na šakama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track