CRVENA LINIJA: Iran nadomak nuklearne bombe

Svetske sile zabrinute

CRVENA LINIJA: Iran nadomak nuklearne bombe

Planeta -
Portparol Stejt departmenta Viktorija Nulend, kaže da izveštaj o instaliranju novih centrifuga nije iznenađujuća vest, pozivajući iranske vlasti da izaberu "drugi put...diplomatski put"

VAŠINGTON/LONDON - Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija upozorile su da je instaliranje visokotehnološke opreme u glavnom iranskom postrojenju za obogaćivanje uranijuma "provokativni korak" koji izaziva "ozbiljnu zabrinutost".

Instaliranje novih centrifuga za obogaćivanje uranijuma "dodatno bi moglo da prekrši obaveze Irana prema usvojenim rezolucijama Saveta bezbednosti UN i Međunarodne agencije za atomsku energiju", rekla je Viktorija Nulend, portparolka Stejt departmenta i dodala da je to još jedan "provokativni korak" vlasti u Teheranu.

Nalend, koja je kazala i da izveštaj o instaliranju novih centrifuga nije iznenađujuća vest, pozvala je iranske vlasti da izaberu "drugi put...diplomatski put".

Istim povodom, su se oglasile i vlasti Velike Britanije, izrazivši "ozbiljnu zabrinutost" zbog poslednjih aktivnosti Irana na polju obogaćivanja uranijuma.

London smatra da je instaliranje novih centrifuga još jedan pokazatelj da Teheran ne mari za strahovanja Zapada vezana za iranski nuklearni program.

U međuvremenu, vlasti Izraela ocenile su da se Iran "više nego ikad" približio mogućnosti da napravi nuklearnu bombu.

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, saopštila je da je izveštaj IAEA o novim aktivnostima Irana na nuklearnom planu "ozbiljan" i da pokazuje da se Teheran "konstantno i sve više približava crvenoj liniji koju je premijer povukao u govoru u sedištu Ujedinjenih nacija".

U obraćanju Generalnoj skupštini UN u septembru, Netanijahu je pozvao na "povlačenje crvene linije, kako bi se Iran zaustavio u, kako svet smatra, nameri da proizvede nuklearnu bombu.

Teheran je prošle nedelje najavio da je počeo montažu novih centrifuga za obogaćivanje uranijuma.

Kako su diplomate izjavile za AP, instalacija je u toku, a inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posvedočili su da je 100 i više mašina montirano u nuklearnom postrojenju koje su posetili pre nekoliko dana.

Na osnovu procena eksperata, centrifuge nove generacije mogu da obogate uranijum tri do pet puta brže nego dosadašnji modeli koje je Iran imao.

Teheran i dalje tvrdi da ne radi na izradi nuklearnog oružja, već da obogaćuje uranijum da bi napravio gorivo za reaktore u naučne i medicinske svrhe, što je dozvoljeno međunarodnim pravom.

Mnoge nacije, međutim, sumnjaju da je Iran u tajnosti radio na svom nuklearnom programu, nakon izostanka mejdunarodne pomoći za program obogaćivanja uranijuma tokom 80-ih, sve dok njegove atktivnosti nisu otkrivene pre desetak godina.

Prema procenama eksperata, Iran ima obogaćenog uranijuma za nekoliko komada oružja ukoliko ga dodatno obogati.

Modernizacija centrifuga u najznačajnijem iranskom pogonu za obogaćivanje uranijuma u Natanzu, jugoistočno od Teherana najverovatnije će smanjiti šanse da se postigne napredak na pregovorima u Kazahstanu između Irana i Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Nemačke koji bi trebalo da se održi 26. februara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track