KO ĆE NA VLAST: Posle Fidela odlazi i Raul Kastro!

Kraj dinastije?

KO ĆE NA VLAST: Posle Fidela odlazi i Raul Kastro!

Planeta -
"Imam 82 godine. Imam pravo da se penzionišem, zar ne mislite?", rekao je novinarima predsednik Kube, koji je bio sa Dmitrijem Medvedevim

HAVANA - Predsednik Kube Raul Kastro danas je neočekivano rekao da bi se zbog starosti mogao povući s funkcije, ali nije naveo kada bi to mogao učiniti. Kubanski vođa će u nedelju položiti zakletvu za novi petogodišnji mandat.

On je pozvao javnost da sluša njegov govor, za koji je rekao da će biti "zanimljiv". "Imam 82 godine. Imam pravo da se penzionišem, zar ne mislite?", rekao je novinarima Kastro, koji je zajedno s premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim obišao mauzolej palim vojnicima iz bivšeg Sovjetskog Saveza.

Kubanski predsednik je ranije rekao da želi da upravljačke pozicije, među kojima i predsedničku, ograniči na dva mandata, posle čega su počele spekulacije da bi mu sledeći mandat mogao biti poslednji. Raul Kastro će imati 86 godina kada mu 2018. istekne mandat. S evetnaulanim Raulovim odlaskom s političke scene, navršilo bi se više od 50 godina vladavine njega i njegovog brata Fidela, koji je na vlast stupio 1959. posle revolucije protiv diktatora Fulgensija Batiste.

Odnosi Kube i SAD zaoštrili su se od njihovog stupanja na vlast. Jedna od glavnih odredbi 51-ogodišnjeg ekonomskog embarga Kubi je da se on ne može ukinuti dokle god je neki od njih dvojice na vlasti. Raul Kastro uveo je niz ekonomskih i socijalnih reformi od kada je 2006. preuzeo vlast od bolesnog brata, ali ostrvom i dalje upravlja jedna stranka. Fidel Kastro ima 86 godina i povukao se iz politike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track