Izraelska vojska ranila skoro stotinu Palestinaca

Nemiri na Zapadnoj obali

Izraelska vojska ranila skoro stotinu Palestinaca

Planeta -
Policija je demonstrante koji su bacali kamenice rasterivala suzavcem, šok bombama i živom municijom.Više od polovine pomenutog broja ranjeno je ispred vojnog zatvora Ofer kraj Ramale, gde je stotine Palestinaca zatočeno, kazao je predstavnik CP Muhamed Ajad

TEL AVIV - Bezmalo 100 Palestinaca ranjeno je u sukobima s izraelskim bezbednosnim snagama na Zapadnoj obali tokom protesta u znak solidarnosti sa Palestincima u vojnom zatvoru Ofer kraj Ramale koji štrajkuju glađu, saopštio je palestinski Crveni polumesec.

Portparolka zatvorske službe u međuvremenu je saopštila da su tri štrajkača prebačena iz zatvora u bolnicu radi kontrole. Predstavnik Crvenog polumeseca je precizirao da je 94 Palestinaca ranjeno, uključujući dvojicu mecima.

Policija je demonstrante koji su bacali kamenice rasterivala suzavcem, šok bombama i živom municijom.Više od polovine pomenutog broja ranjeno je ispred vojnog zatvora Ofer kraj Ramale, gde je stotine Palestinaca zatočeno, kazao je predstavnik CP Muhamed Ajad.

Hiljade Palestinaca protestovalo je širom Zapadne obale, uključujući njih oko 2.000 na severu, u Nablusu, gde su sukobi izbili između omladine i izraelskih vojnika blizu jednog kontrolnog punkta, javili su novinari AFP-a .

Još 2.000 Palestinaca demostriralo je na vojnom punktu kraj Dženina, gde su takođe izbili sukobi s izraelskim vojnicima koji su demonstrante rasterivali suzavacem i uhapsili njih 17. Demonstrirali su i vernici oko džamije Al Aksa, treće po značaju u islamu, u Jerusalimu. Oni su bacali kamenice na policajce koji su odgovorili šok bombama, izjavio je portparol policije Miki Rozenfeld.

On je dodao da je petoro Palestinaca uhapšeno, uključujući četvoricu maloletnika. Na demonstracija solidarnosti za štrajakčima glađu ispred zatvora Ofer stotine palestinskih mladića sukobilo se s vojnicima. Nereda je bilo i u Hebronu na jugu gde je oko 400 ljudi marširalo u znak podrške zatvorenicima i tražeći otvaranje jednog puta koji je zatvoren još od 1994. godine kada je jedan jevrejski naseljenik ubio 29 Palestinaca. I tamo su izraelski vojnici rasterivali demonstrante šok bombama i suzavcem i pritvorili fotografa palestinske novinske agencije Vafa, ranivši nekolicinu pravi mecima.

Sudbina palestinskih zatvorenika, posebno onih koji štrajkuju glađu već mesecima s prekidima, izazvala je proteste širom palestinskih teritorija od počcetka februara i zadala brige međunarodnoj zajednici. Dvojca štrajkača su pritvorena od novembra bez suđenja. Treći i četvrti štrajkač su oslobođeni 2011. godine u okviru razmene otetog izraelskog vojnika za više od 1.000 palestinskih zatvorenika ali su kasnije ponovo uhapšeni. Očekuje se da će oni ostati u bolnici do sutra.

Još u utorak je generalni sekretar UN Ban Ki- mun je izrazio duboku zabrinutost, posebno za jednog štrajkaca Samera Isavija, koji je u četvrtak osuđen na osam meseci zatvora, jer je prekršio uslove oslobađanja od ranije kazne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track