OPROŠTAJ: Papina poslednja audijencija
Foto: Tanjug

Vatikan

OPROŠTAJ: Papina poslednja audijencija

Planeta -
Pontifikat pape Benedikta XVI će zvanično prestati u četvrtak u 20 časova, kada počinje period "Prazne Stolice"
1 / 6 Foto: Tanjug

VATIKAN - Papa Benedikt XVI (85), koji sutra napušta tron Svetog Petra u Vatikanu, danas je imao poslednju audijenciju na kojoj je bilo stotine hiljada vernika.

Papa Benedikt Šesnaesti govorio je o trenucima "radosti i svetlosti" ali i o "uzburkanim vodama" tokom svog pontifikata. Papine reči su bile opaska na skandale i kontroverze tokom skoro osam godina koliko je bio papa.

"Bilo je trenutaka radosti i svetlosti a i trenutaka koji nisu bili laki, u kojima su vode bile uzburkane i vetrovi duvali u suprotnom pravcu kao i tokom cele istorije crkve i kad je izgledalo da Gospod spava. Ali uvek sam znao da barka Crkve nije moja, nije naša, već da je to Njegova barka i da on neće dozvoliti da ona potone", dodao je odlazeći poglavar rimokatoličke crkve.

Papa Benedikt zahvalio se kardinalima, kolegama i vernicima za podršku i poštovanje njegove odluke da bude prvi papa u 600 godina koji je podneo ostavku.

On je rekao da "voleti crkvu takođe znači imati hrabrost da doneseš teške i bolne odluke, uvek imajući u vidu dobrobit crkve, ne sebe".

Inače, papa će se sutra pre podne oprostiti od kardinala, a popodne će iz Vatikana u 17 sati helikopterom otići u Kastel Gandolfo mestašce svega 25 udaljenom od Vatikana gde će provesti vreme do obnove samostana Mati Eklesie, javili su vatikanski mediji.Njegov pontifikat će zvanično prestati sutra u 20 sati, kada počinje period “Prazne Stolice”.Svoje crvene cipele papa će zameniti smeđim. On će ubuduće nositi jednostavnu belu svešteničku odeću.Prilikom odlaska papa će sa sobom poneti porodičnu fotografiju na kojoj su on, njegov brat Georg i sestra Maria, drveni krst iz rodne Bavarske, zatim pozlaćeni budilnik koji je dobio na poklon nakon konklave 2005. godine, kao i tanjir na kojem je utisnut papski grb. Papa će sa sobom poneti i stolicu koju je, takođe, dobio na poklon za 85 rođendan.

http://www.youtube.com/watch?v=gbV6FHAyckA
http://www.youtube.com/watch?v=4K3yqTRl4_A

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track